28 Mart 2024 Perşembe

Kadıköy Anadolu Lisesi müdürü genç kadın öğrencilerin yurt odalarını bastı

Kadıköy Anadolu Lisesi'nde eğitim gören genç kadın öğrencilerin yurtları gece yarısı basıldı, arama yapıldı. Öğrenciler, okul müdürü tarafından sorguya çekildi, çantaları arandı, telefonlarına zorla el konuldu. Müdür Güney, üç yıl önce de öğrencilerin kaldığı yurt odalarının fotoğraflarını gizlice çekip velilerine göndermişti.

AKP iktidarının cinsiyetçi, biat eden "nesil yetiştirme" politikası üzerine oturttuğu eğitim sistemi, okullarda özellikle genç kadın öğrenciler üzerinde büyük bir baskı ortamı oluşturuyor. 2016 yılında proje okul kapsamına alınarak özel yönetim kadrosu oluşturulan Kadıköy Anadolu Lisesi'nde genç kadın öğrenciler, yönetimin cinsiyetçi saldırılarına maruz kalıyor.

GENÇ KADIN ÖĞRENCİLERİN KALDIĞI YURDA GECE YARISI BASKINI
Kadıköy Anadolu Lisesi'ne 2018 yılı Eylül ayında müdür olarak atanan Ali Fuat Güney'in başını çektiği ekip tarafından önce öğrencilerin kaldığı yurda gece yarısı baskın düzenlendi.

Uzunca süredir yaşanan baskılar, son bir hafta içerisinde arttı. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin yıkılmasının ardından Göztepe'deki okulda eğitimlerine devam eden 9 ve 10'uncu sınıf öğrencisi genç kadınlar üzerinde şiddet ve tacize varan baskıların bahanesi, okulun tuvaletine yapıştırılan "LGBTİ+fobiye isyan et", "Cinsiyetçi eğitime isyan et" stickerları oldu.

Sticker yapıştırıldıktan birkaç gün sonra genç kadın öğrencilerin yatakhanesine 22.30 sularında baskın düzenlendi. Yatakları ters yüz edildi, dağıtıldı, defterler kitaplar arandı, dolaplar arandı, dağıtıldı. Polislerin ev baskınında uyguladığı yönteme başvuran "belletmen" denilen üç kişiden biri telefonunun ışığını açtı, diğeri kamerayla çekim yaptı. "İhbar var" denilerek yapılan aramaya genç kadın öğrenciler tepki gösterip, ışığı ve kamerayı kapattırdı.

Ardından gece yarısı saat 12 sularında yurttan sorumlu Müdür Yardımcısı Refik Cabbar ve okul Müdürü Ali Fuat Güney genç kadın öğrencilerin kaldığı yatakhaneye geldi. Öğrencileri zorla bahçede topladı. Okulun tuvaletine yapıştırılan stickerların yasadışı, "terör örgüt"lerine ait olduğunu iddia etti. Müdür Ali Fuat Güney, "Okul içinde terör faaliyeti yapılmasına izin vermeyiz" diyerek, cinsiyetçi eğitime ve LGBTİ+fobiye tepki gösterenleri "terörist" ilan etmeye çalıştı. Öğrenciler gece yarısı, soğukta 45 dakikada bekletildi.

FİLE ÇORAP GİYEN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Baskılar yurt baskınının ardından şiddetlenerek arttı. Yurt baskınının ertesi günü 9. sınıf öğrencisi iki genç kadın, okulda kıyafet serbest olmasına rağmen, delikli çorap giydikleri bahanesiyle okula alınmadı. Yeni atanan Müdür Yardımcısı Nurgül Lüle, bununla da yetinmedi, öğrencilerin çorabının içine parmağını geçirerek taciz etti, iki öğrenciyi zorla markete götürüp çorap aldırdı. Kendi odasına götürerek çoraplarını değiştirmelerini söyledi. İki öğrenci Nurgül Lüle'den odadan çıkmasını ya da arkasını dönmesini istemesine rağmen, Lüle, öğrenciler çoraplarını değiştirirken onları izledi. Yaşanan tacizin ardından genç kadın öğrencileri, "Bu odada yaşananlar aramızda kalacak, kimseye anlatmayacaksınız" diyerek tehdit etti.

File çorap giydikleri gerekçesiyle iki öğrenci hakkında disiplin soruşturması da başlatıldı.

MÜDÜR ODASINDA SORGU
Okul Müdürü Ali Fuat Güney ardından odasını sorgu odasına dönüştürdü. 9 ve 10. sınıftaki genç kadın öğrencileri, tekli, ikili, üçlü gruplar halinde odasına çağırıp sorguya çekmeye, tehdit etmeye başladı. Odasında sorguya çektiği iki kadın öğrencinin çantasında zorla arama yaptı. 4 kadın öğrencinin telefonuna el koydu. Sosyal medya hesapları, SMS'leri, WhatsApp vb. yazışmalarını okudu, ekran görüntülerini alarak kendi telefonuna gönderdi. Liseli Öğrenci Birliği'nin sosyal medya hesaplarını takip edenleri, Kadıköy Anadolu Lisesi Dayanışması, Kadıköy Anadolu Lisesi Kadın Çalışmaları Topluluğu gruplarında yer alanları tek tek listeleyerek fişledi. Dayanışma ve kadın çalışma topluluğunun PKK'nin alt örgütü olduğunu iddia eden müdür Ali Fuat Güney, bu grupların peşinde olduğunu da söyledi.

Polis sorgusu, fişleme faaliyetlerine öykünen müdür Ali Fuat Güney'in odasındaki sorgu sırasında bir öğrenci bayılarak revire kaldırılırken, tüm günü revirde geçiren öğrenci, revirden çıktıktan sonra tekrar müdür tarafından odasında sorguya çekildi.

POLİS MÜDÜR İŞBİRLİĞİ İTİRAFI
Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Ali Fuat Güney, polisle işbirliği yaptığını da itiraf etti. Sorguya çektiği 9 ve 10. sınıf öğrencisi genç kadınlara, "Siz üst dönemdekilere fazla güveniyorsunuz. Ben onları polise takip ettiriyorum. Onlara güvenmeyin. Teröristlerin aklıyla hareket etmeyin" diyerek polisle işbirliğini itiraf etti, öğrenciler arasında bölünme yaratmaya çalıştı.

MÜDÜR YARDIMCISI MİT İLE ÇALIŞIYOR
Yurtlardan sorumlu Müdür Yardımcısı Refik Cabbar da fileli çorap giydiği için okula alınmayan öğrencilerden birine MİT ile işbirliği içinde olduğunu ve iki aydır kendisiyle ilgili dosya hazırladığını itiraf etti.

Okul idaresinin polisle işbirliğini gösteren bir başka veri de, 10. sınıf öğrencisi iki genç kadının Kadıköy'de bulunan Aka-Der'in önündeyken sivil polisler tarafından çekilen fotoğraflarının müdür tarafından ailelerine gönderilmesiyle ortaya çıktı.

POLİS FOTOĞRAF ÇEKTİ MÜDÜR VELİLERE GÖNDERDİ
Polisler çektikleri fotoğrafı okul Müdürü Ali Fuat Güney'e gönderirken, müdür de fotoğrafta yer alan öğrencilerin ailelerini arayarak, "Çocuklarınız terör örgütlerinin bürosunun önünde görüntülendi" diyerek baskı kurmaya çalıştı.

GENÇ KADIN ÖĞRENCİLERE TACİZ
Ali Fuat Güney'in okula müdür olarak atandığı dönemde artan baskılar bunlarla da sınırlı değil. Güney göreve başladıktan sonra okul yönetimi, genç kadın öğrenciler üzerinde cinsiyetçi baskı kurmaya çalıştı. Kıyafetlerine, saçlarına, eteklerinin boyuna karıştı, dışarıda eğlenirken fotoğraflarını çekerek ailelerine gönderdi. Erkek öğrencilerin genç kadın öğrenciler üzerindeki cinsiyetçi, şiddete varan taciz ve saldırılarına göz yumdu.

Yurda geç saatte gelen kadın öğrencilerin aileleri aranırken, erkek öğrencilerin aileleri aranmadı. 14 yaşındaki bir erkek öğrenci, sınıf arkadaşı kadın öğrencilerin gizlice fotoğraflarını çekip, okuldaki ve başka okuldaki öğrencilerin olduğu gruplara yollamasına rağmen korundu. Genç kadınlar durumu öğrendiklerinde okul rehberlik öğretmeni ve okul idaresine taşımalarına rağmen sonuç alamadı, üstü kapatıldı. Hatta bu duruma tepki gösteren genç kadın öğrencilerden biri erkek öğrenciye küfür ettiği gerekçesiyle kınama cezası aldı, ama kadınların izinsiz fotoğrafını çeken, taciz eden erkeğe dokunulmadı.

ERKEK ŞİDDETİNE GÖZ YUMULDU
Yurtta bazı öğrencileri kemerle döven bir erkek öğrenciye de hakkında şikayette bulunulmasına rağmen dokunulmadığı gibi, okulun tanıtım filmlerinde oynatıldı, korundu. Şiddete uğrayan öğrencilerden birinin darp raporu alarak konuyu yargıya taşıdığı dönemde dahi şiddet uygulayan erek öğrenciye dokunulmadı. Konu mahkemeye taşındıktan bir süre sonra müdür Ali Fuat Güney'in yönlendirmesiyle öğrenci ailesi tarafından okuldan alındı.

Okul yönetimi cinsiyetçi eğitime ve LGBTİ+fobiye tepki gösteren stickerı bahane ederek genç kadın öğrenciler üzerinde terör estirirken, 2019 yılında öğrencileri Saadet Partisi'nin kahvaltısına, hadis halkası denilen dini sohbetlere götüren öğrenciye dokunmadı, uzun süre korudu.

Öğrencilere yönelik baskıların ardından İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'ndan avukatlar ve bazı veliler müdürle görüşürken, müdür yalana sığındı. Fileli çorap giyen kadın öğrenciler hakkında başlattığı disiplin soruşturmasını yalanladı.

MÜDÜR SORULARIMIZI YANITLAMADI
Yaşananlara ilişkin telefonla görüştüğümüz Müdür Ali Fuat Güney, demeç vermek istemediğini söyledi, sorularımızı büyük bir kısmını yanıtlamadı.

Yurtta aramanın yönetmeliğe uygun bir şekilde, öğrencilerin rızasıyla yapıldığını iddia eden Güney, yurt odalarındaki aramanın saat kaçta yapıldığına ilişkin sorumuzu önce yanıtlamadı. Israrımız üzerine, "Öğrencilerin dinlenme saati olan 23.30'dan önce" şeklinde yanıt verdi.

Odasında öğrencileri sorguya çektiği, cep telefonlarına el koyduğu, çantalarını aradığı yönündeki sorumuzu yanıtlamayan Güney, Kadıköy Anadolu Lisesi'nde yaşananların basını ilgilendirmediğini söyledi.

İftira atıldığını da öne süren Güney, bu konuda yayınlanacak haberlere karşı 'hakkını savunacağı'nı, yasal haklarını kullanarak, elinden geleni yapacağını söyleyerek tehdit etti.

MÜDÜR YURT ODALARININ GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞMIŞTI
Kadıköy Anadolu Lisesi'nin Müdürü Ali Fuat Güney 2018 yılının sonunda da öğrencilerin kaldığı yurt odalarının görüntülerini gizlice çekerek, velilerin bulunduğu gruba atmıştı. Müdür Güney, elinde "edepsiz" içerikli daha fazla görüntü olduğunu da söylemişti.

Bir velinin şikayeti üzerine Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Görevlendirilen müfettişler okula giderek şikayetçi veli ile görüşmüş, müdür Güney, görüşme yapıldığı sırada güvenlik görevlileriyle birlikte odayı basmıştı. Onayı olmadan görüşmenin yapılamayacağını iddia eden müdür Güney, velinin okulu terk etmesini istemişti. Velinin kendi davetleriyle okula geldiğini ve bu konuda okul müdürünün onayına ihtiyaç duyulmadığını söyleyen müfettişler, müdürden odadan çıkmasını istemişti.

Soruşturmaya rağmen okuldaki görevine devam eden Ali Fuat Güney, o dönem kendisine dokunulmamasından aldığı güven ile bugün öğrenciler üzerinde taciz ve şiddetini sürdürüyor.