18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kabataş Meydanı'ndan İBB'ye seslendiler: Projeden vazgeçin

Kabataş Meydan Düzenlemesi'ndeki problemli noktaları sıralayan İstanbul Kent Savunması, İBB'nni katılımvcı ve şeffaf bir süreç yürütmesi gerektiğini istedi. Söz konusu projenin kamu yararına olmadığını dile getirdi. 

İstanbul Kent Savunması, Kabataş İskelesi şantiye önünde "İBB'ye soruyoruz: Kabataş Meydan Düzenlemesinin Akıbeti Ne Olacak?" şiarıyla eylem yaptı. "Kamu yararımız için Kabataş Meydanı'na sahip çıkalım" ve "İBB'yi Kabataş'ta şeffaf olmaya davet ediyoruz" yazılı pankartların açıldığı eylemde; "Dikkat Kabataş Meydanı'nda kamu zararı oluşabilir", "Kabataş'ta İBB kamu zararına yol açıyor", "Kabataş Meydanı'nda yeraltı otoparkı istemiyoruz" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı. 

Basın metnini okuyan Kamile Yıldız, Kabataş Meydan Düzenlemesi'ndeki problemli noktalar sıralandı, İBB'nin katılımcı ve şeffaf bir süreç yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. 6 yıl önce plansız, projesiz, tepeden inme bir kararla başlayan Kabataş Martı projesinin kamuoyunun tepkisi sonucu engellendiğini hatırlatan Yıldız, "Ancak başlatılan çalışma dursa da kazılı devasa bir alan ve şantiye öylece kalmaya devam etti. Elimizde kala kala, deniz doldurularak uzatılan ve dolayısıyla vapura ulaşmak için üzerinde daha fazla yürümek zorunda kaldığımız iskeleler kaldı. Bunun sıkıntısını İstanbullular olarak halihazırda çekmeye devam ediyoruz" dedi. 

Şantiye alanına dikkat çeken Yıldız, "İnşaat ile ilgili ne bir tabela, ne de firma adı bulunmakta. Aynı şekilde kamu kurumu İBB'nin sayfalarında da projeye dair hiç bir bilgiye ulaşamadık. Yüklenici firmanın kim olduğu, inşaatın ne kadar süreceği ya da projenin kaç liraya ihale edildiği gibi kamuoyunu ilgilendiren bilgilerin hiçbirini bilmiyoruz. Elimizde sadece, şantiye duvarlarını kaplayan üç adet temsilî resim bulunmaktadır. Bu resimlerden de projeye dair fikir edinmek mümkün değildir. Sayın yetkililer, projenin içeriği ile ilgili bilgileri ne zaman paylaşmayı düşünüyorsunuz?" sorusunu yöneltti. 

Herhangi bir kamu yararı görmediklerini dile getiren Yıldız, aksine kamuyu zarar uğratmama retoriğinin de ayrıca sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'ndan talepleri şu maddelerle sıraladı:
🔹 "Kabataş Meydan Düzenlemesi Projesi hakkında kamuoyuna düzgün bir açıklama yapılarak sürecin ne aşamada olduğunun belirtilmesini, ihale sürecinin ve kamuya maliyetinin açıklanmasını ve kurul onaylı projenin paylaşılmasını istiyoruz.
🔹'Katılımcılık' adı altında yürütülen çalışmaların sonuçlarına ne derece uyulduğunu ve bu çalışmaların tasarımı ne derece etkilediğini öğrenmek istiyor ve hala gizli tutulan sonuç raporunun paylaşılmasını talep ediyoruz.
🔹Eski İBB yönetiminin kente karşı işlediği suçların, verdiği zararların 'kamu yararı' adına sahiplenilmemesini; önceki yönetim tarafından planlanmış ya da uygulanmaya başlanmış projelere dair itirazların, gerekçeleriyle göz önüne alınarak, bu projelerin tekrar değerlendirilmelerini ve her proje için sorgusuz sualsiz tamamlama politikasından vazgeçilmesini istiyoruz."