25 Nisan 2024 Perşembe

JKŞ'den 25 Kasım çağrısı: Jin jiyan azadî isyanını büyütelim

Rojavalı komünist kadınlar, 25 Kasım öncesinde yürüttükleri "Kadın direnişi işgali ve şiddeti yenecek" kampanyası kapsamında eylemler yaptı. Kadın devrimini büyütmek için daha fazla örgütlenmek gerektiğini belirten JKŞ üyeleri, "Erkek egemenliğine karşı mücadele etmek ve kadın devrimini savunmak görevimizdir" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde Kobanê ve Hesekê'de basın açıklamaları, Qamişlo ve Dirbesiye'de ise kadın toplantıları gerçekleştirdi.

HESEKÊ
"Kadın direnişi işgali ve şiddeti yenecek" kampanyasını sürdüren JKŞ üyeleri, her ayın 17'sinde eylem yapma kararları kapsamında Hesekê'deki Okuma Parkı'nda bir araya geldi.

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın kadın özgürlük mücadelesinde yeni bir kapı açtığını dile getirdi. Fadya Sido, "Erkek egemenliğine karşı kadın mücadelesi yeni bir aşamaya geçti. Dünyanın her yerinde kadınlar özgürlükleri için ayaklanıyor. Kadın ayaklanması, Rojava'da başarı ile sonuçlandı ve kadın devrimi gerçekleşti" dedi.

Rojava kadın devriminin tüm dünya kadınlarına yeni bir perspektif sunduğunu dile getiren Fadya Sido şunları dile getirdi: "Kadın özgürlüğü için kapitalizm ve erkek egemenliğinin yıkılması gerekir. Rojava devrimi kadın özgürlüğü için ilk adımdır. Devrimimiz, Rojhilatê Kürdistan ve İran'da yayılan ayaklanmaya ilham veriyor. Kadınlar geri çekilmiyor ve kararlılıkla molla rejiminin üzerine gidiyor. İran'da kadınlar, Rojava'dan güç alıyor. Bu bizim için onur ve büyük bir sorumluluktur."

Rojava devrim topraklarına yönelik işgal saldırılarını hatırlatan Fadya Sido, mücadeleyi büyüteceklerini, Rojava Devriminin kadın kazanımlarına sahip çıkacaklarını vurguladı. Fadya Sido, kadınlara yönelik şiddet ve erkek egemen sistemin saldırılarının son bulması için kadınların mücadeleyi büyüteceklerini kaydetti.

Eylemde, "Jin jiyan azadî" ve "Yaşasın kadın devrimi" sloganları atıldı.

KOBANÊ
JKŞ üyeleri, 25 Kasım öncesinde üç aydır sürdürdükleri kampanya çalışmalarının son etkinliğini dün gerçekleştirdi. Kobanê'de TKŞ binası önünde basın açıklaması yapan kadınlar, "Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" yazılı pankart ile kadına yönelik şiddeti yansıtan fotoğraflar taşıdı.

JKŞ adına açıklama yapan Bihar Mistefa, "Aralıksız şekilde erkek egemenliğine karşı mücadele etmek, kadın devrimini savunmak görevimizdir. Bu devrimi savunmak için büyük bedeller ve emekler ortaya koyduk. İşgalci, sömürgeci, ataerkil Türk devletinin saldırılarına karşı Rojava'yı savunmak çok önemli bir yerde duruyor. Devrimimizi savunmalı ve ilerletmeliyiz" diye konuştu.

Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel kızkardeşlerin diktatörlük tarafından katledildiğini hatırlatan Bihar Mistefa, kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınları andı.

Rojava devriminin kadın özgürlüğü için önemli bir adım olduğunu belirten Bihar Mistefa şunları söyledi: "Devrimimiz tüm sorunlara henüz çare geliştirmedi. Şiddet ve erkek egemenliği devam ediyor. Erkeklerin çok evliliği yasaklansa da toplum içerisinde devam ediyor. Ekonomik sorunlar önce kadınları zor durumda bırakıyor. Erkek egemenliği kadın kanunlarının yerine getirilmesine engeller üretiyor."

25 Kasım'ın kadın özgürlük mücadelesi için çok önemli olduğunu belirten Bihar Mistefa, Rojhilat Ayaklanması ile birlikte kadınların attığı "Jin jiyan azadî" sloganının tüm dünyaya yayıldığına dikkat çekti.

Açıklama sonunda "Jin jiyan azadî" sloganı atan JKŞ üyeleri, Kobanê çarşısı ve Telal Caddesi üzerinde bildiri dağıttı, kadınları 25 Kasım eylemlerine katılmaya çağırdı.

QAMIŞLO
Devrimci Komünist Kadınlar, "Kadın direnişi şiddeti ve işgali yenecek" kampanyası kapsamında TKŞ binasında etkinlik düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte söz alan Mizgin Erebo, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel olmadığını belirtti, kadınların aynı zamanda psikolojik, duygusal ve ekonomik şiddete de maruz kaldığını vurguladı. Şiddeti ortadan kaldırmak için özel mülkiyet sisteminin kaldırılması gerektiğini söyleyen Mizgin Erebo, "Kapitalizmi ve özel mülkiyeti kaldıracak güç kadınlarda var. İran molla rejimi gibi gerici bölge devletleri kadınları katlediyor. Bu yüzden İran'da kızkardeşlerimizin başlatmış oldukları isyan bizim için özgürlüğe doğru bir adımdır" diye konuştu.

Rojava kadın devrimi kazanımlarına dikkat çeken Mizgin Erebo, "Kadınların devrimlerin temelinde yer aldığını söylüyorsak, onları ellerinden tutup dışarı çıkarmalıyız. Birbirimize daha çok sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan kadınlar, kadına yönelik şiddet ve erkek egemenliğine karşı mücadele üzerine görüşlerini dile getirdi. Etkinlik bitiminde JKŞ üyeleri, kent merkezinde 25 Kasım'a çağrı bildirileri dağıttı.

DİRBESİYE
JKŞ üyeleri, Eylül ayından bu yana süren "Kadın direnişi işgali ve şiddeti yenecek" kampanyası kapsamında Dirbesiye'de ev toplantıları, film gösterimleri düzenledi, ilçe merkezinde bildiri dağıtarak 25 Kasım eylemlerine katılım çağrısı yaptı.

JKŞ üyeleri, düzenledikleri ev toplantılarında kadına yönelik şiddet ve erkek egemenliğine ilişkin tartışmalar yaptı. JKŞ adına yapılan konuşmada, ''25 Kasım günü tüm dünya kadınları sokaklara çıkıyor ve kadına yönelik şiddetin durdurulması için mücadeleye çağırıyor. Bulunduğumuz her alanda bu sesi yükseltmemiz gerekir" denildi.

Rojava kadın devrimiyle pek çok kazanım elde edildiği belirtilen konuşmada, kadın haklarının geliştirilmesi ve savunulması için daha fazla örgütlenmek gerektiği ifade edildi. İran'da Jîna Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan ayaklanmanın hatırlatıldığı konuşmada, "Ayaklanmayı sürdüren kadınlar, Rojava kadın devrimimizden güç aldıklarını söylüyor. Biz de onların mücadelesini yükseltmeliyiz. Bu 25 Kasım'da onların da sesi olalım" çağrısında bulunuldu.