20 Nisan 2024 Cumartesi

JKŞ: Şengal direnişi kadın cesaretinin sembolüdür

Şengal katliamının 6. yılına ilişkin açıklama yapan JKŞ, "Şengal'de kadınların eliyle bayraklaşan özgürlük mücadelesini selamlıyoruz" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar (Jinên Komûnîst ên Şoreşger - JKŞ), 3 Ağustos 2014'te IŞİD çetelerinin Êzîdîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 6. yılına ilişkin "Şengal direnişi kadın cesaretinin sembolüdür" başlıklı açıklama yaptı.

IŞİD'in Şengal'a saldırısıyla Êzîdî halkı katliamdan geçirildi, birçok Êzîdî topraklarından göç etmek zorunda kaldığı hatırlatılan açıklamada, "Faşist Türk devletine yaslanan IŞİD çeteleri vahşi yöntemleriyle Êzîdî halkını teslim almaya ve Êzîdî halkını tıpkı tarihteki 72 fermanda olduğu gibi kitlesel bir kırımla yok etmeye çalıştı. IŞİD'in saldırısıyla Êzîdî halkının bir taraftan acıları hala dinmezken bir taraftan ise IŞİD barbarlığına karşı direniş geleneği yaratıldı" denildi.

'ŞENGAL KATLİAMI KADIN KATLİAMIDIR'
IŞİD'in saldırdığı her toprak parçasında olduğu gibi Êzîdî kadınlar da erkek egemen gerici saldırıların hedefi olduğu vurgulanan açıklamada, "Şengal katliamı aynı zamanda bir kadın katliamı olarak gelişti. Êzîdî kadınları kaçırıldı, köle pazarlarında satıldı, cinsel kölelik dayatıldı. Çocuklarda içinde olmak üzere her yaştan kadına tecavüz edildi. Binlerce kadın öldürüldü. Şeriat kurallarıyla kadınların iradesi yok edildi ve kadınların insanlık hakları ellerinden alındı" diye belirtildi.

JKŞ açıklamasında "IŞİD katliam iştahıyla saldırıya geçtiğinde Êzîdî halkını ve kadınlarını kolayca egemenliği altına alacağını düşündü. Fakat IŞİD çetelerinin saldırıları ardından Şengal topraklarında kaderlerini ellerine alan ve topraklarını koruyan savaşçılık kültürü filizlendi. IŞİD'in kadın düşmanı politikalarıyla katledilen, kaçırılan ve tecavüz edilen kadınların hesabını sormak için Êzîdî kadınları silahlandı. Kadınların destansı direnişleri tarihe yazıldı. YJŞ saflarında örgütlenen kadınlar korku ve teslimiyet duvarlarını yıkarak IŞİD'e karşı Ortadoğu'da kadınların cesaretinin sembolü oldular" denildi.

Devrimci Komünist Kadınlar, "Şengal'de kadınların eliyle bayraklaşan özgürlük mücadelesini selamlıyoruz. Özgürlüğünü ve topraklarını savunurken ölümsüzleşen kadın yoldaşlarımızı anıyoruz. Bugün IŞİD tehdidi büyük oranda ortadan kalkmış olsa da IŞİD ve cihatçı çeteleri besleyen ve kollayan faşist Türk devleti Şengal'de aldığı yenilgiyi yeni saldırılarla zafere dönüştürmek istiyor. JKŞ olarak kadınları yeni katliamların yaşanmaması için mücadele saflarına ve kadın direnişinin özgürleştirici ruhuna davet ediyoruz" diye kaydedildi.