25 Nisan 2024 Perşembe

JKŞ: Mirabel Kızkardeşler gibi direneceğiz

25 Kasım dolayısıyla Qamişlo, Hesekê ve Kobanê'de eylemler yapan JKŞ üyeleri, Mirabel Kızkardeşlerin mücadelesinin Rojava kadın devrimiyle sürdüğünü belirtti, "Türk devletinin tehditlerine ve saldırılarına karşı Mirabel Kızkardeşler gibi direneceğiz" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Hesekê ve Kobanê kentlerinde eylemler gerçekleştirdi.

Qamışlo'daki TKŞ binasında gerçekleştirilen açıklama saygı duruşu ile başladı. JKŞ adına açıklama yapan Cîhan Ehmed, 25 Kasım’ın tarihini hatırlattı, Dominikli Mirabel Kızkardeşlerin katledilmesinin tüm dünyada kadınların direniş ateşini harmanladığını kaydetti. Mirabel Kızkardeşlerden devraldıkları mücadeleyi Rojava kadın devrimiyle sürdürdüklerini dile getiren Cîhan Ehmed, "Kadınlar, erkek egemen sistem ve şiddete karşı en ön safta yer alıyor. İsimleri Dominik'te Maria, Meksika'da Petra, Küba'da Tanya, Rojava'da Sarya ve Arin olan kadınlar, yolumuzu aydınlatıyor"dedi.

Türk devleti ve çetelerinin Rojava devrim kazanımlarını yok etmek istediklerini vurgulayan Cîhan Ehmed, işgalcilerin kazanmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Rojava Kuzey ve Doğu Suriye devriminin kadınların birliği ve iradesiyle büyütüleceğini dile getiren Cîhan Ehmed şöyle devam etti: "Arap, Kürt, Süryani, Ermeni, Çerkes ve Türkmen kadınlara çağrımızdır, kadın devrimi kazanımlarının savunulması onurumuz ve geleceğimizdir. Devrimin büyütülmesi ve geliştirilmesiyle özgürlüğümüzü, eşitliğimizi ve geleceğimizi savunabiliriz."

Cîhan Ehmed, erkek egemenliğine karşı savaşan kadınları selamladı, "Kadın dayanışmasıyla devrimimizi büyüteceğiz. Türk devletinin tehditlerine ve saldırılarına karşı Mirabel Kızkardeşler gibi direneceğiz" dedi.

'İŞGALE VE ŞİDDETE KARŞI DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ'
JKŞ üyeleri, Hesekê'de Serekaniyeli göçmen ailelerin kaldığı kampta basın açıklaması gerçekleştirdi. "İşgale ve şiddete karşı direniş" yazılı pankart açan komünist kadınlar, sık sık "Kadın yaşam özgürlük" sloganı attı.

JKŞ adına açıklama yapan Helimê Xidir, Dominikli Mirabel Kızkardeşlerin şiddete karşı mücadele ettikleri için katledildiklerini hatırlattı. 25 Kasım'ın 1981 yılından bu yana kadınlar için eylem günü olduğunu belirten Helimê Xidir, erkek egemenliğine, işgale ve kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi.

Helimê Xidir şöyle devam etti: "Erkek egemen zihniyet dünyanın her yerinde kadının kimliğine, bedenine, tarihine saldırıyı derinleştiriyor. Bugün kapitalizm ve emperyalizm zeminini, kadın iradesini yok sayarak inşa ediyor."

'DOMİNİK'TE MİRABEL, KOBANÊ'DE ARİN VE SARYAYIZ'
Kobanê'de JKŞ üyeleri, Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya geldi, işgal saldırıları, erkek egemenliği ve kadına yönelik şiddete karşı basın açıklaması düzenledi. JKŞ üyeleri, "Erkek şiddetine karşı kadın özsavunması hakkımızdır", "Türk devletinin saldırılarına karşı direneceğiz" ve "Dominikte Mirabel kardeşler, Kobanê'de Arin ve Sarya Özgürüz" yazılı dövizler taşıdı.

JKŞ adına açıklama yapan Bahar Kobanê, Dominik Cumhuriyetinde Mirabel Kızkardeşlerin katledilmelerinin ardından başlatılan mücadelenin halen sürdüğünü dile getirdi. Bahar Kobanê, "Kelebekler olarak tanınan üç kızkardeşin mirasıyla bugün, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de kadına yönelik şiddet ve işgale karşı ezilen halkların mücadelesini büyütüyoruz" dedi.

Rojava devriminin erk zihniyete karşı kadın özgürlüğünü ve mücadelesini temsil ettiğini dile getiren Bahar Kobanê şunları söyledi: "Bu yüzden şimdi geleceğimize daha fazla sahip çıkmamız gerek. Devrimimiz kadın iradesiyle büyüyor. Tüm kadınlara çağrımız onur ve gelecek savunmalarını  büyütmeleridir. İşgal altındaki Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî ve tüm işgal altındaki topraklarımızda kaçırılma, katledilme, tecavüz gibi şiddetin her türlüsünü kadınlara yaşatılıyor. JKŞ olarak tüm dünya kadınlarına çağrımız, bu kirli siyasete karşı sessiz kalmamalarıdır. Acımız bir, mücadelemiz bir, isteğimiz birdir." 

Eylemde sık sık "Yaşasın kadın enternasyonali ve kadın dayanışması", "İşgale ve şiddete karşı direniş", "Yaşasın Rojava kadın devrimi" sloganları atıldı.