28 Nisan 2024 Pazar

JKŞ Kobanê ve Dirbêsiyê'de kadın şenlikleri düzenledi

JKŞ üyeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Kobanê ve Dirbêsiyê'de şenlikler düzenledi. Kadınların erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı mücadele ettiği vurgulanan etkinliklerde, kadın devrimini sahiplenme ve büyütme çağrısı yapıldı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde hazırlık çalışmalarını yoğunlaştıran Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kobanê ve Dirbêsiyê'de kadın şenlikleri düzenledi.

JKŞ üyelerinin Kobanê'de gerçekleştirdiği şenliğe kadınların ilgisi yoğun oldu. JKŞ bayrakları ve balonlarla süslenen salona "Özgürlük için örgütlen, erkek egemenliğine karşı savaş", "Saryadan Zilana kadın devrimini büyüteceğiz", "Kadınlar örgütleniyor devrimi savunuyor" yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan şenlikte, sinevizyon gösterimi ile Qamışlo ve Heseke'den komünist kadınların gönderdiği mesajları izlendi.,

'ARTIK JKŞ VAR, HİÇ BİR KADININ ELİ HAVADA KALMAYACAK'
JKŞ adına yapılan konuşmada, 8 Mart hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verildi. Ev toplantıları ile yüzlerce kadına ulaşıldığı belirtilen konuşmada, "Kadına yönelik şiddet, küçük yaşta evlilik ve çok eşlilik üzerine tartışmalar yürüttük. Gördük ki anlatılanlar kimseye uzak değil. Herkes yaşamında onlarca kez bu sorunlarla karşı karşıya kalmış" denildi.

Rojava devriminin kadınların ödediği bedellerle inşa edildiği belirtilen konuşmada şöyle denildi: "Devrimin inşasında özellikle kadınların emeği, kanı, teri var. Mevzi mevzi savaştık, devrim kurumlarında yerimizi aldık, halkın sorunlarına çare aradık. HPC-Jin içerisinde yer alıp mahallemizi savunduk, Kadın Asayiş gücünde yer aldık şehrimizi savunduk. Erkek egemen sisteme karşı kale gibi dimdik duruyoruz."

Kapitalizmin dünya genelinde büyük krizler yaşadığı belirtilen konuşmada, "Hem erkek egemenliğine, hem kapitalizme karşı savaşıyoruz. Karanlık ne kadar yoğunsa, aydınlık o kadar yakındır. Bu sistemin sonu geldi. Kadınlar her yerde ayağa kalktı, eskisi gibi yaşamak istemiyor. Ne Esad, ne ABD, ne sömürgeci Türk devleti, hiç bir güç durduramaz. Artık gün ezilen kadınların günüdür" denildi.

Kadınların çaresiz olmadığı vurgulanan konuşmada şu ifadeler yer aldı: "Ellerimizi birleştirirsek, hiç kimse bizi yenemez. Artık Devrimci Komünist Kadınlar var, JKŞ'miz var. Elini uzatan hiç bir kadının eli havada kalmayacak. Bu güçle herkesin 8 Mart dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz."

Etkinlikte Baqi Xido Kültür Sanat Kurumu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Koma Guevera sahne aldı. kadınlar, halaylar çekti, 8 Mart coşkusunu hep birlikte yaşadı. Kadınlar sık sık "Kadın yaşam özgürlük", "Kadın yaşam direniş" ve "Şehitler ölümsüzdür" sloganları attı.

'ÖZGÜRLÜK HAYKIRIŞINI YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
JKŞ üyeleri, Dirbêsiyê'de Ranya Kafeterya'da şenlik düzenledi. Onlarca kadının katıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasında, tüm kadınların 8 Mart'ı kutlandı. Etkinlikte konuşan JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, 8 Mart'ın tüm kadınlar için önemli bir gün olduğunu dile getirdi. 8 Mart'ın kadınların direnişiyle mücadele tarihine yazıldığını dile getiren Fadya Sido, "New York'taki fabrikada yakılan 129 kadının bedenine yayılan ateş, tüm dünya kadınları için bir kıvılcım oldu ve kadınlar bundan sonra özgürlüklerine sahip çıktı" diye konuştu.

Kadın bedenine yönelik şiddet ve sömürünün her geçen gün arttığını dile getiren Fadya Sido, kadınların direnişinin de giderek büyüdüğünü vurguladı. Fadya Sido şöyle konuştu: "İrademiz her zaman güçlüdür. Her zaman kendilerini feda eden kadınların yolunda olacak ve bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Tüm kadınları 8 Mart'ta alanlarda olmaya, özgürlük haykırışını yükseltmeye çağırıyoruz."

Dünya kadın eylemleri ve Rojavalı kadınların direniş görüntülerinin yer aldığı sinevizyonun gösterimi yapıldı. Ermeni Taburu'nda yer alan kadın savaşçılar da şarkı söyleyerek şenliği selamladı.

Solo müzik grubunun sahne aldığı etkinlik coşkulu halaylarla devam etti.