5 Mayıs 2024 Pazar

JKŞ İran'da tutsak kadınlarla dayanışmak için kartlar hazırladı

JKŞ, İran'daki siyasi tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi. JKŞ, erkek egemenliğine, faşizme, sömürgeciliğe, gericiliğe karşı kadınların sergilediği direnişi hatırlattı ve "Ne idamlar, ne işkenceler, ne ağır tecrit koşulları kadınların haklı mücadelesini engellemeye yetmeyecekti" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) 2004 yılına yaklaşırken İran Evin hapishanesinde ve Türkiye hapishanelerindeki tutsak kadınlarla dayanışma amacıyla Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin çeşitli kentlerinden kadınların katılımıyla yeni yıl için kartlar hazırladı. Hazırlanan kartları İran hapishanesinde
tutsak bulunan kadınlara ulaştırmaya çalışacaklarını belirten JKŞ konuya dair bir açıklama yayınladı.

"Direnişin ve onurun simgesi, hapishanelerdeki kadınlara selam olsun" denilen açıklamada 2022 Eylül'ünde Rojhilat'lı Jina Mahsa Emînî'nin işkence ile katledilmesi sonrası başlayan ayaklanma hatırlatıldı.

'ZİNDANLARDA BÜYÜK BİR DİRENİŞ SÜRÜYOR'
Açıklamada, "2022 16 Eylül'ünde, İran/Rojilat'da kadınlara dayatılan başörtüsü takma yasasına uymadığı için ahlak polisleri tarafından işkence edilerek katledilen Jina Mahsa Emînî'nin ardından büyük bir kadın ve halk ayaklanması başgöstermişti. Ayaklanmanın ateşini tutuşturan, Jina Emînî'nin ardından, nice kadın sokaklara çıkarak, eylemlere katıldı, öncüleşti. Onlarca kadın eylemci, kadın düşmanı, politik İslamcı faşist İran rejiminin saldırılarında yaşamını yitirerek ölümsüzleşti, yüzlercesi yaralandı. Bu saldırılarda binlerce eylemci kadın ise gözaltına alındı ve tutuklandı" denildi.

Evin hapishanesinin, İran ve Rojilat'ta, kadınların onur direnişini sürdürdüğü zindanlardan biri olduğu belirtilen açıklamada, "Ayaklanmanın ardından, çok sayıda kadın direnişçinin, esir tutulduğu Evin Hapishanesinde, bugün kadın aklı ve iradesi teslim alınmaya çalışılıyor. Tıpkı, Afganistan'da gerici faşist Taliban rejiminin, tıpkı Bakur Kürdistan'da ve Türkiye'de Erdoğan diktatörlüğündeki sömürgeci faşist Türk burjuva devletinin kadınlara yönelik gözaltında ve zindanlarda gerçekleştirdiği zulüm politikaları gibi, İran'da da kadınlara teslimiyet dayatılıyor" denildi.

Tüm baskılara rağmen kadınların, erkek egemenliğine, faşizme, sömürgeciliğe ve gericiliğe karşı büyük bir direniş sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "Ne idamlar, ne işkenceler, ne ağır tecrit koşulları kadınların haklı mücadelesini engellemeye yetmeyecektir!" ifadeleri kullanıldı.

'ZAFERİ MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Tahran'da esir olan kadınlarla dayanışma içinde oldukları belirtilen JKŞ açıklamasında, "JKŞ olarak 2024 mücadele yılına girerken, İran Evin hapishanesindeki politik kadın tutsaklara Rojava'daki kadınların hazırladığı kart ve mektupları gönderiyoruz. Kadın dayanışmasının ve yoldaşlığın elimizdeki bu mütevazi imkânı değerlendirmek istedik ve Rojava'nın değişik kentlerinden yazılan 50 civarı mektubu, İran Tahran'da esir olarak tutulan kadın yoldaşlarımıza ulaştırmaya çalışacağız."

Kadınları İran hapishanelerinde tutuklu olan kadınlarla dayanışmaya çağıran JKŞ şunları belirtti: "Onlara olan sevgi ve saygımızı, özlemlerimizi simgeleyen, yoldaşlık köprüsü kuran mektup kampanyamıza katılan tüm kadınlara teşekkür ediyoruz. Tüm Kürdistan, Ortadoğu ve dünya kadınlarını İran/Rojilat ayaklanması sürecinin politik tutsaklarıyla dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz."

Türkiyeden İran'a yaşadığımız zulmün hesabını soracağız denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "2021 yılından beri Tahran'daki Evin hapishanesinde tutsak edilen, 'jin jiyan azadî' isyanında öne çıkan eylemcilerden biri olan Nergis Muhammed, dünya kadınlarına gönderdiği bir mektubunda, 'kolay değil ama sonu kesin zafer' diyerek, İran/Rojilat'lı kadınların kararlılık taşıyan sesini bizlere ulaştırmıştı. Türkiye zindanında esir tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'da, geçtiğimiz günlerde, mahkeme salonunda gerçekleştirdiği tarihi siyasi savunmasında, 'asıl siz hesap vereceksiniz' diyerek, kadın özgürlük mücadelesi güçlerine, daha ileri yürüme çağrısında bulunmuştu. Tam da onların
söylediği gibi, kadınların birliğini ve eylemini büyüterek, yaşadığımız zulmün hesabını soracağız ve zaferi mutlaka kazanacağız!"

'ZİNDANLARDA TUTSAK EDİLEN KADINLARIN YENİ YILI KUTLU OLSUN'
Türkiye Kuzey Kürdistan hapishanelerinde süren açlık grevcilerini selamlayan JKŞ, "Türkiye ve Bakûr zindanlarında Kürt halk önderi Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için süren açlık grevi eylemlerini coşkuyla selamlıyoruz. Zindanlar, isyanın, üretkenliğin, umudun ve direnişin sürdürüldüğü mekanlar olarak, kadınların çelikten iradesinin sembolleri olmaya devam edecek" denildi.

JKŞ, "İran Rojilat halk/kadın ayaklanmasının aktivistleri olarak, İran Evin Hapishanesinde esir tutulan kadınların özgürlüğüne kavuşması için ve idamları, katliamları durdurmak için eylemselliği ve kadın dayanışmasını yükseltelim. 2024 yılı kadın devrimi ve sosyalizm mücadelesinin yeni başarılara imza attığı, tarihi bir yılı olacak! Zindanlarda tutsak edilen kadınların yeni yılı kutlu olsun" mesajını verdi.