16 Nisan 2024 Salı

JKŞ: Faşizme, işgalciliğe ve şiddete karşı daha yüksek sesle direneceğiz

"Kadın direnişi, şiddeti ve işgali yenecek" başlığıyla kampanya çalışmalarını sürdüren JKŞ üyeleri, Kobanê ve Qamişlo'da basın açıklamaları gerçekleştirdi, Kobanê ve Dirbesiyê'de film gösterimleri yaptı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), "Kadın direnişi şiddeti ve işgali yenecek" şiarıyla başlattıkları kampanya kapsamında Qamişlo, Kobanê ve Dirbesiye'de eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi.

QAMİŞLO
TKŞ binası önünde gerçekleştirilen eylemde JKŞ adına açıklama yapan Mizgin Hurşit, dünyanın dört bir yanında emperyalist savaşların devam ettiğini hatırlattı. Kapitalizmin her yeri talan ettiği, doğayı katlettiği ve insanlığı yok oluşa süreklediğini vurgulayan Mizgin Hurşit, "Bu kapitalizmin gerçeğidir, çünkü her şeyi çıkarlarına göre düzenliyor. Bu yüzden Ukrayna'dan Tayvan'a kadar her yer savaş alanı halinde. Kapitalist ve emperyalist savaşlarda en ağır sonuçlar önce kadın ve çocuklara çıkıyor" dedi.

Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını hatırlatan Mizgin Hurşit, "Biz komünist kadınlar olarak, bir kez daha ‘Kadın direnişi işgali ve şiddeti yenecek' sloganıyla her türden erkek egemenliği siyasetine karşı direneceğiz diyoruz. Biz devrimimizin güçleriyle kazanımlarımıza sahip çıkacak ve bu devrimin öncüsü
olacağız" şeklinde konuştu. Rojhilatê Kurdistan'da devam eden halk ayaklanmasının selamlandığı açıklamada şöyle denildi: "Şu an binlerce Rojhilatlı, ‘Jin, Jiyan, Azadî' sloganıyla direniyor. Başur'da Nagihan Akarsel'in hedef alınması, Rojava'da onlarca kadın öncünün hedef alınması, Bakur'da yüzlerce Kürt ve Komünist kadının esir alınması büyüyen kadın hareketine yöneliktir. Fakat bugün kadınlar her yerde daha yüksek bir sesle faşizme, işgalciliğe ve şiddete karşı direniyorlar. Kadınlar ve örgütlü direniş kapitalist erkek egemen zihniyeti yenecek."

Eylem sonunda "Jin jiyan azadî" ve "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganları atıldı.

KOBANÊ
Kobanê'de komünist kadınlar, TKŞ binasında gerçekleştirdikleri film gösteriminin ardından eylem yaptı. JKŞ adına açıklama yapan Bihar Mistefa, Türk devletinin saldırılarına göz yuman emperyalist devletlerin de süren savaşın sorumluları olduğunu kaydetti.

Dünya genelinde ezilenlerin sürdürdükleri mücadeleyi hatırlatan Bihar Mistefa, daha güçlü bir hareketin gerekli olduğunu vurguladı. Bihar Mistefa "Emperyalist güçler, askeri ve ekonomik çıkarları için her yeri savaş alanına çeviriyorlar. Bu savaşta ezilen halkların bir çıkarları yok" dedi.

Faşist Türk devletinin devrim topraklarına yönelik saldırılarının devam ettiğini belirten Bihar Mistefa şöyle konuştu: "Her gün uçaklarla, suikast saldırılarıyla, bombardırmanlarla, özel ve psikolojik savaşla irademizi kırmak istiyorlar. Bölge halklarına ve Rojava devrimine karşı yürütülen savaş kadar kadın devrimine yönelik de saldırılar gerçekleştiriliyor. Rojava'dan Bakur'a, Rojhilat'tan Başûr'a önceliklekadınlar ve öncüler hedef alınıyor."

Türk devletinin ajanlaştırma faaliyetiyle halkı onursuzluğa sürüklediğini ifade eden Bihar Mistefa açıklamanın sonunda şu çağrı yaptı: "Bütün halkımızı özgürlüklerine ve onurlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Devrim topraklarını boşaltmaya yönelik siyasete karşı topraklarımıza sahip çıkmalı, yönümüzü devrime dönmeliyiz."

FİLM GÖSTERİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
JKŞ üyeleri, kampanya çalışmaları kapsamında Kobanê ve Dirbesiyê'de film gösterimleri gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddeti konu alan filmlerin ardından tartışmalar yürütüldü, 25 Kasım etkinliklerine katılım çağrısı yapıldı.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin, Başurê Kürdistan'da ise Nagihan Akarsel'in katlettiğinin hatırlatıldığı etkinlikte, "Erkek egemen devletlerin kadınları katlediyor ve kadınlara yönelik her türlü şiddeti uyguluyor. Kadınlar artık böyle yaşamayı kabul etmiyorlar ve erkek egemenliğine karşı büyük bir direniş yürütülüyor. Bu direniş, Rojava'da kadın devrimine dönüştü ve mücadelemiz devam ediyor"denildi.

JKŞ üyeleri, Kobanê'de kampanya çalışmaları kapsamında erkeklere yönelik de film gösterimi ve tartışma düzenledi.