10 Mayıs 2024 Cuma

JKŞ: Direnen Afgan kadınları yalnız değildir

JKŞ üyeleri, Afganistan'da özgürlükleri ellerinden alınan kadınların mücadelesine destek vermek için eylem yaptı. JKŞ, "Taliban'ın bir benzeri olan DAİŞ'i, kadın gücü ve iradesi ile yendik. O dönemde Afgan kız kardeşlerimizin dayanışmalarını unutmadık. Kadın devrimi topraklarından seslerimizi onların seslerine katıp haykırıyoruz, Kazanan Afgan kadınları olacak" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Taliban'ın pek çok kenti ele geçirdiği Afganistan'da kadınlara yönelik saldırılarını protesto etti.

Özgür Kadın Meydanında bir araya gelen komünist kadınlar "Yaşasın Afganistanlı kadınların direnişi" yazılı pankart açtı. Eylemde "Kadın yaşam direniş", "Afgan kadınları yalnız değildir, biz arkalarındayız", "Yaşasın Afgan halkının mücadelesi" yazılı dövizler ile Afgan kadınlarını yönelik saldırılara ilişkin fotoğraflar taşındı.

'AFGAN KADINLARININ ÖZGÜRLÜKLERİ GASP EDİLDİ'
Eylemde JKŞ adına açıklama yapan Bahar Kobanê, Taliban'ın da DAİŞ gibi kadın düşmanı bir zihnitiyete sahip olduğunu belirtti, "Taliban'ın Afganistan'ın çoğunluğunda iktidarı ele geçirmesi ile birlikte Afgan kadınların çığlıkları dört bir yandan yükselmeye başladı. Çünkü Taliban'ı, 1996- 2001 arası yine iktidar olduğu dönemde kadınlara, halklara uyguladığı zulümden çok iyi tanıyorlar" dedi.

Taliban'ın iktidarda olduğu dönemde kadınların çalışma ve okuma haklarının gasp edildiğini ve burka giyme zorunluluğu getirildiğini dile getiren Bahar Kobanê, "Bu kurallara uymadı diye kadınların burunları, elleri kesilmiş, recim adı altında taşlanarak öldürülmüşlerdi" şeklinde konuştu.

Taliban öncesinde de kadınlar özgürlükleri ve pek çok haklarından yoksun olduğunu hatırlatan Bahar Kobanê şunları söyledi: "Yüzde 90'ı okuma yazma bilmiyordu, 16 yaşında evlendiriliyorlardı, miras hakları yoktu ve tecavüz suç değildi. Bugün ise kadınlar, taliban iktidarında tam bir karanlığa mahkum edilmek isteniyorlar. Kadınlar üniversitelere alınmıyor, evlerinden çıkamıyor, katlediliyorlar. Evli olmayan 15 yaşından büyük çocuklar ve kadınların Taliban askerlerine verileceği açıklamasından sonra kendilerini çatılardan atıyor."

'AYNI ZİHNİYET İŞGAL BÖLGELERİNDE KADINLARA SALDIRIYOR'
Bahar Kobanê, Türk devletinin işgal ettiği Rojava'da çetelerin Efrin, Girê Spî ve Serêkaniyê'de kadınlara yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi. Bahar Kobanê, "İşgal bölgelerinde kadınlara ve halka uygulanan zulme, Şengal, Şerawa, Til Temir ve Zirgan'da halkımızın başına bomba yağdırılmasına sesiz kalanlar bugün de Afganistan'da Taliban gerici örgütünün iktidarı almasına onay verdiler. Bu yüzden burada işlenen katliam ve kadın cinayetlerinin suç ortaklarıdırlar" dedi.

Kadın özgürlük mücadelesinin büyüdüğünü dile getiren Bahar Kobanê şu ifadeleri kullandı: "Kadınlar birbirinden aldığı güçle erkek egemen sisteme karşı amansız bir savaşıma tutuşmuş durumda. Kadın devrimimizi gerçekleştirdiğimiz topraklarımızda da Taliban örgütünün bir benzeri olan DAİŞ'i, YPJ'nin öncülüğünde kadın gücü ve iradesi ile yendik. O dönemde Afgan kız kardeşlerimizin bizimle dayanışmalarını da unutmadık. Afgan kadınlarının örgütlenme ve mücadele deneyimine sahip olduklarını biliyoruz. Bugün de Talibana karşı boyun eğmiyorlar ve direniyorlar. Kadın devrimi topraklarından seslerimizi onların seslerine katıp haykırıyoruz, Taliban gericiliği yenilecek, kazanan Afgan kadınları ve halkları olacak." 

Eylemde "Katil Erdoğan", "Kahrolsun Taliban", "Yaşasın Kadın Devrimi", "Yaşasın Afganistanlı kadınların direnişi" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.