25 Nisan 2024 Perşembe

'Jiyan'ın Hikayesi' filmi Viyana'da gösterildi

Rojava'da kadın devrimini konu alan "Jiyan'ın Hikayesi" adlı film Viyana'da gösterildi.
Yönetmen Haluk Ünal'ın 2017 yılında izleyici ile buluşturduğu "Jiyan'ın Hikayesi" adlı film Viyana'da gösterildi. Atölye Ş'de yapılan gösterim sonrasında Haluk Ünal video konferans ile izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
 
Rojava'da kadın devrimini konu alan Jiyan'ın Hikayesi, Jiyan adlı YPJ'li savaşçının çocukluk yıllarından başlayarak, cins bilinci ve kadın devrimi perspektifiyle birlikte komutanlaşma sürecini anlatıyor. Jiyan ve diğer kadın savaşçılarla yapılan görüşmelerden oluşan film, Rojava devrimi ile kadın devriminin gelişimi detaylı bir biçimde gözler önüne seriyor.
 
Film gösteriminin ardından soru cevap bölümüne video konferans ile katılan Ünal, izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Ünal, Rojava'da eğer bir kadın devrimi olduğu söyleniyorsa bunu tek bir kadının hayatında da görebilmeliyiz fikriyle yola çıktığını ve bu büyük tarihsel olayı belgelemek için bu projeye başladığını belirtti. Rojava'da yaşanan kadın devriminin dünya halklarına anlatmanın ihtiyacı ile yola çıktığını belirten Ünal, kısa bir hazırlık döneminden sonra kararını verdiğini ve devrim topraklarına doğru yola çıktığını ifade etti.
 
Jiyan'ın Hikayesi filminin 50 dakikalık versiyonu Avusturya'nın ORF, Almanya'nın ZDF kanallarında Almanca dublaj ile gösterildi.