18 Mayıs 2024 Cumartesi

JAS, 25 Kasım çalışmalarını yoğunlaştırdı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kuzey Suriye ve Rojava'nın Dirbesiye ve Qamişlo kentlerinde Özgür Sosyalist Kadın (JAS) çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Özgür Sosyalist Kadın (JAS), Rojava'nın Dirbesiye ve Qamişlo kentlerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü çalışmalarını oluşturduğu komiteler ve komisyonlar ile sürdürüyor.
 
Dirbesiye'de kadınlar ile toplantı gerçekleştiren JAS üyeleri komite ve komisyonlar şeklinde örgütlenerek 25 Kasım planlaması yaptı. Toplantıda konuşan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) temsilcisi Beritan Asya, 25 Kasım'ın tarihçesini anlatarak dünya genelinde kadınların Mirabel kardeşlerin mücadelesinden ilham aldıklarını ve örgütlendiklerini ifade etti.
 
Siyasal süreç değerlendirmesi yapan Asya, Rojava kadın devrimi kazanımlarını anlatarak Rojava ve Kuzey Suriye'de bugün kadınların askeri ve toplumsal kazanımlarının Mirabel kardeşlerin mücadele mirası üzerinden yükseldiğini vurguladı. kadınların her alanda örgütlenerek kazanımlara ve özgürlüğüne sahip çıkması çağrısı yapan Asya, özellikle erkek egemen siyaset ve şiddete karşı özsavunmanın meşru bir hak olduğunu vurguladı.
 
Ortadoğu coğrafyasında şiddetin farklı boyutlarda derinleştiğini ve bunu ekonomik, siyasal, psikolojik, fiziksel anlamda ele alınması gerektiğini kaydeden Asya, "Kadınlar özgürleştikçe yaşam özgürleşir, bundan dolayıdır ki egemenler arasında ki ilk sınıf savaşımı kadına karşıdır, kadın kimliğini yok ederek kendi egemenliklerini bizim üzerimizden inşa etmişlerdir, bizim bugün buna karşı en büyük cevabımız kadın devrimidir ve en büyük cevap ne pahasına olursa olsun bu devrimi, kazanım ve özgürlüklerimize sahip çıkmak olacaktır" dedi.
 
Toplantıda 25 Kasım hazırlık komitesinin kurulması için ev toplantıları gerçekleştirmesi. Kadınların talepleri doğrultusunda özsavunma ve ideolojik eğitim kararları alındı.
 
Qamişlo'da ise JAS üyeleri 25 Kasım hazırlıkları ve özsavunma eğitimleri kapsamında Heliliye mahallesinde kadınlara silah eğitimi verdi. Kadınlar eğitimde silah öğrenmenin hem devrim topraklarını, evlerini, mahallelerini korumanın ve hem de toplumsal olarak hala devam eden erkek şiddetine karşı özsavunma eğitimlerinin önemine vurgu yaptılar.
 
Öte yandan Qamışlo'nun Xerbi mahallesinde JAS üyeleri bildiri dağıtımı yaptı.