16 Mayıs 2024 Perşembe

İznik'de maden çalışmalar için ÇED süreci başlatıldı

İznik'in Hisardere ,İhsaniye gibi mahallelerini etkileyecek altın ve bakır arama çalışmaları için şirket ÇED sürecini başlattı. Projeyle, tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkının su kaynakları etkilenecek. 

Gizem Madencilik, İznik'in Hisardere, İhsaniye gibi mahallelerini etkileyecek altın ve bakır arama çalışmaları için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden 2019 yılında yedi yıl geçerli olmak üzere dördüncü grup maden arama ruhsatı alan şirket, 2020 yılının Ağustos ayında İznik'te kaçak sondaj yaparken köylüler tarafından fark edilmişti. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yöre halkının su kaynakları maden şirketi nedeniyle etkilenecek. 

Hisardere Köyü'nü besleyen sulama göletinin kaynağı, maden sahasının içinde bulunuyor. Köyü besleyen su kaynaklarının yönü değişirse, yöre halkının geçim kaynağı yok olacak. Maden sahası Hisardere'ye bin 500 metre mesafede bulunuyor. 

Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine geöre, şirket tarafından İznik'in Hisardere ve İhsaniye mahallerinde 496 hektar alanda altın ve bakır madeni arama çalışmaları için bir proje tanıtım dosyası hazırlandı. 114 sayfalık dosyada yapılacak sondajlarda kullanılacak su miktarından, arazinin yapısına ve çevreye etkisine kadar çeşitli bilgiler yer alıyor. Proje dosyasına göre, maden sahası ormanlık alandan oluşuyor. Proje alanı, en yakın yerleşim yeri olan 206 nüfuslu Hisardere'ye 1500 metre, 47 nüfuslu İhsaniye Mahallesi'ne ise 2 bin 800 metre mesafede bulunuyor. İki mahallede de insanların ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Şirket, maden sahasının yerleşim yerlerine uzaklığını öne sürerek, oluşacak gürültü, tozutma ve patlatmalardan bu yerleşim bölgelerinin etkilenmeyeceğini belirtiyor. Öte yandan dosyada yer alan "Bölgede nesli tükenmekte olan nadir canlı yok ve nakliye sırasında kullanılacak yollar yerleşim bölgelerinden geçmeyecek" ifadesiyle doğaya herhangi bir zararın olmayacağı iddia ediliyor.