19 Mayıs 2024 Pazar

İzmirliler: Zorlu Holding kent düşmanı projeni geri çek

Zorlu Holding kent düşmanı projelerine karşı mücadele edecekerini söyleyen İzmirliler, yaşamın, ekolojinin, tarihin ve kültürün hem tarafı hem de muhatabı olduklarını belirtti ve Zorlu Konak gökdelenlerinin yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. 

Yapılması büyük tepkilere yol açan Zorlu Konak gökdeleni önünde açıklama yapan İzmir Kent Konseyleri, İzmir Barosu, İzmir Tabipler Odası, EGEÇEP, İZÇEP ve İzmir Yaşam Alanları, İzmir'in İstanbul olmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Basın metnini okuyan Hamit Mumcu, kentleri kent yapanın kimliği, doğası, tarihi ve kültürü olduğunu ifade etti. Mumcu, "Bu kültürü, bu doğayı, bu tarihi gelecek kuşaklara bozmadan aktarabilmek, sürdürülebilir kılmak hepimizin sorumluluğundadır. İstanbul ve yakın çevresi ile Ankara'daki rant alanlarını neredeyse tüketen sermaye son yıllarda gözünü doğrudan İzmir'e dikti. İktidar; kimliğini, kültürünü ve doğasını olabildiğince korumuş, tarihi değerlerine sahip çıkan İzmir'e, bir yandan çarpık yapılaşma, öte yandan da maden talanları ile hükmetmeye çalışıyor. İnşaat ve madencilik sektöründen başka sürdürülebilir bir ekonomi anlayışına itibar etmeden, sanayii geliştirmeden, ekolojiyi öldürerek, sadece rant düşüncesi ile yaşam alanlarımızı, daraltıyor, yok ediyor" dedi.

Mumcu, 2009 yılından bu yana Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası'nın defalarca yanlışlığı hukuki ve bilimsel gerekçelerle gözler önüne serdiğini belirtti ve şöyle devam etti: "Davalarda yürütmeyi durdurdukları bu projenin 2018'de alındığı söylenen ruhsatı da İmar Planı hükümlerine aykırıdır. Proje gayrimeşrudur. Kentin kimliğine de, kültürüne de, doğasına da aykırıdır. Bu bir Kent suçudur. Böyle bir yapının emsal oluşturarak, kent merkezinde gökdelenler bölgesi oluşmasına yol açacağı da, diğer bir gerçekliktir. Ne alt yapı ne trafik böyle bir yapılaşmayı kaldırabilecek düzeyde değildir. Tekel gibi kentin yakın tarihine damgasını vurmuş, kent belleği için çok değerli olan ve koruma altına alınması gereken bir yapıya, böylesi bir saldırıya göz yummamız, bunu kabul etmemiz olası değildir."

Zorlu Konak gökdeleni için bugüne kadar kim ne yaptıysa kent suçu işlediğini naltını çizen Mumcu, "Projenin usule aykırı yapı ruhsatına sahip olduğunu bile bile, ısrarla işe devam eden Zorlu Holding'e bu kentin, kentteki yaşamın kurumları, özneleri olarak izin vermeyeceğiz. Bu suça karşı duran başta bugünün Konak Belediye Başkanı ve beraber tavır alacağını açıklayan Büyük Şehir Belediye Başkanına bu haklı davada yanlarında olduğumuzu, konunun tarafı ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Zorlu Holding'i bu kent düşmanı, projeyi geri çekmesi için, uyarıyoruz. Bilsinler ki bu inşaatı yapamayacaklar, yaptırmayacağız. Bizler rant politikalarının yönettiği bir kentte değil; yaşamı önceleyen, kimliğine, kültürüne, tarihine, doğasına sahip çıkan, onu koruyan, yaşatan bir kent istiyoruz. Unutulmasın ki yaşamın, ekolojinin, tarihin ve kültürün hem tarafı hem de muhatabıyız."