20 Nisan 2024 Cumartesi

İzmirli kadınlar: Mücadele edeceğiz

Konak Meydanı'nda biraraya gelen İzmirli kadınlar, kadınların şiddet haberleriyle değil de yaşam öyküleriyle var olmalarını sağlayana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İzmirli kadınlar, Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla Konam Meydanı'nda biraraya geldi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe kadın örgütleri, siyasi partilerin kadın kolları ile çok sayıda kadın katıldı. Etkinlikte kadınlar "Durma ses ver kadına şiddete son ver", "Şiddete hayır barış hemen şimdi" sloganları atarken, "Aile değil, kadınız", "Katillerden hesap soracağız", "Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür" yazılı dövizler taşıdı.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisleri Başkanı Kızbes Seyhan Aydın, katledilen kadınları hatırlatarak, İstanbul Sözleşmesi'nin imzacısı olan Türkiye'nin kadını koruyacak yasaları uygulaması gerektiğini söyledi.

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'
Ardından söz alan Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Şengül Baysak, son 10 yılda binlerce kadının katledildiğini söyledi. Buna karşı her yıl kadınların katledilmeye, taciz ve tecavüzlere karşı isyanlarını sürdürdüklerini belirten Baysak, yerel yönetimlerden şiddete karşı adımlar atmalarını beklediklerini ifade etti. Baysak, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu ve hak ihlali olduğunu vurguladı ve ekledi: "Kadınları artık şiddet haberlerinde değil, layık oldukları yaşam öyküleriyle var olmalarını sağlayana kadar mücadelemize devam edeceğiz."

Dünya Sağlık Örgütü'nün kadına yönelik her türlü baskıyı şiddet olarak tanımladığını hatırlatan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter de kadına yönelik şiddetin bir hak ihlali olduğunun altını çizdi. Serter, kadına yönelik her türlü şiddet ve hak gaspına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Eylem, katledilen kadınları anmak için getirilen temsili ayakkabıların yere bırakılmasıyla sona erdi.