27 Nisan 2024 Cumartesi

İzmirli kadınlar Erbaş'ı protesto etti

İzmir Kadın Platformu, kadınların hayatını hedef alan açıklamalarda bulunan Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ı protesto etti.

İzmir Kadın Platformu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kadınların hayatını hedef alan açıklamalarına tepki göstermek için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada "Eğitim ve barınma hakkı engellenemez, eşit, özgür, demokratik, laik eğitim istiyoruz" pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan Selin Kurşun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın sarf ettiği "İnanç sokakta olmasın, insanın içinde olsun, insanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın istiyorlar" sözlerini anımsatarak, bu açıklamaların sonucunu kadınların bizzat yaşadığını söyledi. Son dönemlerde mücadeleyle kazanılmış medeni haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Kurşun, "Bunu 9 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir diyenlerin çocuk istismarını evlilikle aklamaya yönelik önergeyi ısıtıp ısıtıp önümüze getirmesinden biliyoruz. Çaresizlikten tarikat ve cemaat kurslarına giden kız çocuklarına 'çalışmalarının günah' olduğunun söylenmelerinden biliyoruz" dedi.

Kurşun, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 yılı bütçesi, 7 bakanlık ve 12 başkanlığın bütçesini geride bıraktı. Sadece Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın maaşı 45 bin TL. 1.5 milyon liralık arabaya biniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi ise geçen yıla göre miktarı artsa da merkezi idare bütçesinden aldığı pay her geçen yıl azalıyor. Yurt yetersizliği ve yüzde yüz artan kiralar yüzünden üniversite öğrencileri barınma sorunu yaşıyor. Devlet, tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kesenin ağzını açıyor" ifadelerini kullandı.

Ali Erbaş başta olmak üzere iktidara seslenen Kurşun, şöyle devam etti: "İnanç sokakta olmaz, barınma sokakta olmaz. İnançla insan arasından çekilin. Kadınları erkeğin 'tamamlayıcısı', erkekleri kadınların hamisi olarak gören, kadınla erkeğin ‘Fıtratları gereği eşit olamayacağını' söyleyen dini dayatmalarınızı kabul etmiyoruz. Eşit ve özgür bir hayatı kurana kadar mücadelemiz devam edecek."