20 Nisan 2024 Cumartesi

İzmir'li kadınlar, çıplak arama işkencesi uygulayan polisleri teşhir etti

Çıplak arama işkencesine ilişkin açıklama yapan İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, daha önceki eylemlerde gözaltına alınan kadınlara çıplak arama işkencesi uygulayan polisleri teşhir etti. "Bedenimize irademiz dışında dokunamazsınız" diyen kadınlar, 8 Mart'ta tüm kadınları direnişe ve mücadeleye, sokağa çağırdı. 

Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir'de, çıplak arama işkencesini teşhir etti ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokağa çağırdı. Karşıyaka İskele'de yapılacak eylem öncesi alan polis ablukasına alındı. Eylemin yapılmasına izin vermeyeceğini iddia eden polisler, barikat kurdu. Ancak kadınların ısrarı engelleyemedi. 

KOÇYİĞİT: ÇIPLAK ARAMA VAR VE KADINLAR DİRENİYOR
Eyleme katılan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarın kadınlardan korktuğunu ve saldırıların, engelleme girişimlerinin nedeninin bu olduğunu kaydetti. Koçyiğit, "Çünkü bu ülkede kötü muamele var, çıplak arama var, işkence var ve kadınlar buna karşı direniyor, mücadele ediyor. Haftalardır buna direniyoruz ve AKP, ‘çıplak arama yok' diyor. İnsanlık onuru ayaklık altına alınmış bu sefer de ‘bizi neden hedef aldınız?' deniyor. Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu bu mücadelenin sesi olduğu için önce linç edildi, hemen ardından Yargıtay'da cezası onaylandı. Bu ceza direnişe verilmiş bir cezadır. Haftalardır HDP olarak linç ediliyoruz neden? Çünkü biz kadın mücadelesini savunuyoruz. Eşit bir dünya istediğimiz için sabah akşam TV'lerde, çamur kanallarında linç ediliyoruz. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcümüz hedef gösteriliyor, bu mücadelenin bir parçası oldukları için" dedi. 

‘VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ'
AKP'nin erkek yargının, katillerin sırtını sıvazladığını ve her gün sokakta, metroda kadınların katledildiğini, şiddete uğradığını vurgulayan Koçyiğit, "Ve buna karşı geldiğimiz için işte burada olduğu gibi etrafımız sarılıyor. Biz bunu kabul etmeyecek ve kadınlar olarak eşitliği, özgürlüğü, demokrasiyi savunacağız. Vardık, varız, var olacağız; ne bizi Meclis'ten atabilirsiniz ne de sokaklardan sökebilirsiniz" diye vurguladı. 

Koçyiğit'in konuşması sırasında alanı ablukaya alan polis, kadınların girmesini engellemeye çalıştı. Kadınların karşı çıkması üzerine alan açıldı. Öte yandan son protestolarda gözaltına alınan kadınlara çıplak arama işkencesi uygulayan polisleri teşhir eden kadınlar, polisler alanı terk etmeden açıklama yapmayacağını vurguladı. Bunun üzerine polisler alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 

‘İRADEMİZ DIŞINDA BEDENİMİZE DOKUNAMAZSINIZ'
Basın metnini ise Derya Yüksel ve Mehtap Alişan okudu. Israrla dile getirilen çıplak aramanın iktidar tarafından reddedildiğinin altı çizilen açıklamada, kadınların erkek egemen sistemin dayatmalarına boyun eğmeyeceği kaydedildi. 

Yüksel ve Alişan, şu ifadelerle devam etti: "Dedik ya, bedenimiz üzerinde tahakküm kurmanıza izin vermeyeceğiz. İrademiz dışında bedenimize dokunamazsınız. Dokunduğunuzda ise ne zaman nerede teşhir edeceğimize biz karar veririz.

‘MÜCADELE VE DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ'
Biz tüm bunları dile getirdiğimiz için her türlü baskınız ile karşı karşıyayız. Sizin ‘makbul kadın' tanımınızı ret eden her kesimden kadına saldırıyorsunuz. Son olarak, kadın düşmanı politika ve uygulamalarınızı Meclis'te teşhir eden HDP'li kadın vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırmak için hamle yaptınız. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve her daim omuz başımızda olan İzmir Vekili Serpil Kemalbay ve diğer vekillerden elinizi çekin. İrademize dokunmayın. Meclis'teki sesimizi kesemeyeceksiniz. Yaşamın hiçbir alanında kadınları susturamayacaksınız. Bu vesileyle mesnetsizce hedef gösterilen HDP'li vekil Dilan Dirayet Taşdemir'in yanında olduğumuzu, dayanışma duygularımızı ilettiğimizi belirtmek isteriz. 

8 Mart'a yaklaştığımız şu günlerde, tüm kadınları; emeğimize, bedenimize, kimliğimize, irademize sahip çıkmaya; asla yalnız yürümemeye; mücadele ve dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz."