24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'li kadınlar 25 Kasım'da gece yürüyüşü düzenleyecek

"Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede" sloganıyla alanlara çıkacak olan İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım'da Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde gece yürüyüşü gerçekleştirecek.

İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programını duyurmak amacıyla Tarihi Havagazı Fabrikası'nda kadınlarla kahvaltıda buluştu. Kahvaltı öncesinde toplantı salonu önünde basın açıklaması yapıldı. "Evde işte, sokakta kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede" yazılı pankartın açıldığı açıklamada basın metnini Deniz Şahin Gümüştekin okudu.

'AKP BİR KEZ DAHA ESAS FAİL OLDUĞUNU GÖSTERDİ'
Kadınların her tür şiddete karşı sokaklarda yaşam hakkını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyen Gümüştekin, artan şiddetin sebebinin AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları, kadını ötekileştiren ev içine hapsetmeye çalışan kanunları ve kadını yok sayan söylemleri olduğunu ifade etti. AKP'nin erkek egemen sistemi derinleştirdiğini ve medya eliyle şiddeti meşrulaştırdığını belirten Gümüştekin, "İlk imzacılarından olduğumuz kadının şiddete karşı korunmasında önemli bir rol oynayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alan AKP iktidarı bir kez daha kadınların ve LGBTİ+'ların karşısında yer aldığını ve cinayetlerin esas faili olduğunu göstermiştir. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz ve sözleşmeden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz" dedi.

'İSTİSMARCILARI AKLAYAN YASALARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'
6284 sayılı kanunun uygulanmadığını kaydeden Deniz, erkek yargı sisteminin kadınların katledilmesinde, kadını suçlayan kararların altına imza attığını belirtti. Gümüştekin ayrıca, "Çocuk yaşta zorla evlendirilerek istismara uğrayan kız çocuklarının eğitim hakları, gelecekleri, yaşamları ellerinden alınmaktadır. Bu durumu her fırsatta meşru kılmaya çalışan AKP iktidarı her yıl istismarcıları aklayan yasayı Meclis'ten geçirmenin yolunu aramaktadır. Bizler istismarcıların aklanmasına ve bu yasaların Meclis'ten geçmesine asla müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

'MÜCADELEYİ YÜKSELTME' ÇAĞRISI
Gümüştekin, erkek egemen kapitalist sistemin derinleşen bir ekonomik kriz içinde olduğuna işaret ederek, bu krizin yükünün kadınların sırtına yüklendiğini vurguladı. Ev içi emeğin daha da görünmez kılındığının altını çizen Gümüştekin, şu ifadeleri kullandı: "İki yıldır uzaktan eğitim gören üniversiteliler okullarına geldiklerinde yaka paça yurtlarından atılmış, kampüslerinde şiddete uğramış, ev kiralarının ve yurt ücretlerinin fahiş fiyatları bulmasıyla ciddi bir barınma sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır. Ekonomik krizin ve yarattığı yoksulluğun, kadına yönelik şiddeti ve baskıyı arttırdığı ortadadır. Mevcut durumdan en fazla etkilenen grupta bulunan göçmen kadınlar ise merdiven altı atölyelerde ucuz iş gücü olarak kullanılmakta, tacize ve şiddete uğramaktadırlar. Bu düzeni değiştirene kadar şiddete uğrayan, ezilen ve sömürülen kadınların her biri için dayanışarak mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz."

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE ILO 190 İMZALANSIN
İstanbul Sözleşmesi'nin ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kabul ettiği 21 Haziran 2021'de yürürlüğe giren işyerinde şiddeti ve tacizi önlemeyi amaçlayan 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin bir an önce imzalanması gerektiğini kaydeden Gümüştekin, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birlik ve Dayanışma Günü'ne giderken bugün 14 Kasım'da İzmir Kadın Platformu olarak 'Şiddete karşı dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyoruz' çağrımızla kahvaltıda bir araya geliyoruz ve birbirimizi daha fazla güçlendirmek adına serbest kürsüde deneyimlerimizi paylaşacağız. 25 Kasım çalışmalarımız pankart-slogan atölyeleri ve bildiri dağıtımlarımızla hafta içinde devam ediyor olacak" dedi.

25 KASIM'DA GECE YÜRÜYÜŞÜ
Son olarak 25 Kasım için "Evde, işte sokakta, kampüste şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede" sloganıyla alanlara çıkacaklarını dile getiren Gümüştekin, 25 Kasım saat 19.00'da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Eski Leman Kültür önünde yürüyüş gerçekleştirileceğini duyurdu.

Açıklama "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları ile sona erdi. 

Kahvaltının ardından etkinlik, kadınların şiddete ilişkin yaşadıklarını ve gözlemlerini paylaştıkları forum ile devam etti.