4 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir'den yetkililere çağrı: Tutsakların taleplerini karşılayın

Açlık grevlerinin 229. gününe ilişkin İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı'na çağrı yapılarak tutsakların taleplerinin derhal karşılanması istendi. 

İHD, ÖHD, ÇHD, Ege-TUHAYDER ve TİHV, İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açlık grevlerine ilişkin açıklama yaptı. 

"Açlık grevi 229. gününde, tecride son" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini İHD İzmir il Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Genel olarak Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde tarafından açlık grevinde bulunanların alması zorunlu olan B1 vitamini, tuz, şeker, limon ve karbonatın düzenli ve yeterli miktarda verilmediği, özellikle de birçok hapishane idaresi tarafından temin edilmediği için mahpusların B1 vitamini kullanamadıkları, bazı hapishanelerde mahpusların bu ihtiyaçlarını B vitamini kompleksi alarak karşılamaya çalıştıkları, hatta bazı hapishanelerde ise bunun dahi almalarının mümkün olmadığının tespit edildiğini belirten Çiçek, "Konu ile ilgili uluslararası belgelerde gerekli iaşelerin eksik verilmesi veya verilmemesi, gerekli hijyenik ortamın sağlanmaması, günlük olarak hekim kontrolünde izleminin sağlanmaması, disiplin cezalarının verilmesi, refakatçi sağlanmaması gibi sorunlar açlık grevinde olan mahpuslara yönelik işkence ve diğer kötü muamele uygulaması olarak değerlendirilir" dedi. 

TIBBİ OLARAK YAPILACAKLAR SIRALANDI
Çiçek, açlık grevi sırasında tıbbi olarak yapılacak olanları şöyle sıraladı: 
"Türk Tabipleri Birliği'nin açlık grevindeki mahpusların beslenmesi için belirlediği standartlar, günlük olarak alınması gereken en az miktarlardır. Kişiden kişiye bu ölçüler değişse bile bu miktarlardan daha azı alınamaz. Buna göre açlık grevi yapan her mahpus günde en az 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır.
Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapan mahpusların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu sağlanmalıdır. Bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır.
Açlık grevindeki mahpusların var olan hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda doktorlar tarafından bilgi verilmelidir.
Açlık grevi yapan mahpuslara yardımcı olan, bakımlarını sağlayanlara gerekli bilgi ve olanaklar sağlanmalıdır. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanmış "Açlık Grevi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular" adlı bilgi notu, bu kişilere ve açlık grevi yapanlara iletilmelidir.
Mahpuslar, açlık grevine başladıkları andan itibaren, hekim seçme özgürlüğü/hakkı kapsamında müdahalesini kabul ettikleri hekimin gözetiminde tutulmalı ve kendi sağlık durumları hakkında  bu hekimler tarafından bilgilendirilmelidirler."

'HAK İHLALLERİ ORTADAN KALDIRILSIN'
Tutsaklar hayati tehlikeye girmeden Adalet Bakanlığı'nı bir an önce, 5275 sayılı Kanununa, infaz tüzüğü ile yönetmeliğine açıkça aykırı olan İmralı hapishanesindeki tecridi kaldırması ve tutsakların haklarını kullandırması gerektiğinin altını çizen Çiçek, "Yetkililerden hapishanelerdeki mahpusların insan onuruna yakışır bir şekilde yaşama hakları olduğunu hatırlatır; bu kadar hak ihlalinin olduğu bir ortamda insanca yaşamanın mümkün olamayacağını, hapishanelerin koşullarının hemen düzeltilmesini ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.