1 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir'den sordular: Hayrettin Eren nerede?

Ömrü oğlu Hayrettin'i görmeye yetmeyen Elmas Eren'in 39 yıl boyunca sorduğu, "Hayrettin Eren nerede?" sorusunu yineleyen İHD İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, tüm kayıplar bulunana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı basın açıklamasında gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in akıbetini sordu. 

Kaybedilenlerin fotoğraflarının yer aldığı, "Kayıplar belli, failler nerede" ve "Vicdanına sahip çık" yazılı pankartların açıldığı eylemin basın metnini İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı okudu. 

'ELMAS ANNENİN BIRAKTIĞI YERDEN MÜCADELE EDECEĞİZ'
Canlı, oğlu Hayrettin'i bir daha görmeye ömrü yetmeyen Elmas Eren'i andı. Anne Eren'in 39 yıl boyunca sorduğu "Hayrettin Eren nerede?" sorusunu yineleyen Canlı, "Biz İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak oğlunu arayan bir anneyle dalga geçenlerin, bir mezar taşını bile hak görmeyenlerin zihniyetinin karşısında her zaman insan hakları, demokrasi ve evrensel hukuk kuralları için mücadele edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Elmas Annenin bıraktığı yerden, tüm kayıplarımız bulunana kadar mücadele edeceğimize söz veriyoruz" dedi. 

NE OLMUŞTU?
1954 doğumlu Hayrettin Eren, 1970'li yıllar boyunca sosyalist hareket içinde yer aldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 21 Kasım 1980'de babasına ait otomobille Haşim İşcan geçidine geldi. Burada gözaltına alınarak Karagümrük Karakolu'na götürüldü.

Ailesi gözaltı olayını öğrenince gittiği Karagümrük Karakolu'ndaki gözaltı defterinde Hayrettin Eren'in adını gördü. Karakol yetkilileri Hayrettin ve aynı operasyonda yakalanan 8 kişinin Gayrettepe'deki Siyasi Şube'ye götürüldüğünü söyledi.

Aynı operasyonda gözaltına alınan Ahmet Öztürk, Ahmet Ok, Şaban Arslan, Turgut Karataş ve Fevzi Rakıcı, Hayrettin Eren'in yakalanma ve sorgulanma sürecine tanıklık ettiler. Ahmet Öztürk, "Tanığım; onu hem karakolda hem de siyasi şubede gördüm" dedi.

Eren Ailesi'nin ve İHD'nin sürdürdüğü hukuk mücadelesine rağmen, devlet etkin soruşturma yapmadı Takipsizlik ve zaman aşımı kararlarıyla kapatılmak istendi. Hayrettin Eren'in bedenine ise  ulaşılamadı.