6 Mayıs 2024 Pazartesi

İzmir'de öğrencilerden eylem: Barınma haktır

Barınma hakkına ilişkin İzmir KYK Yurtları Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Özgürlükçü Gençlik öğrencilerin; barınma, beslenme, eğitim, sağlık gibi temel haklarının gasp edildiğini kaydetti. 

Özgürlükçü Gençlik, İzmir KYK Yurtları Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Barınma haktır, yeni yurtlar açılsın, burslara zam" yazılı pankartın açıldığı eylemde, halka yönelik konuşmalar yapan öğrenciler; kiraların üst sınıra getirilmesine ve barınma haklarının gasp edilmesine tepki gösterdi. 

Basın metnini okuyan Rozana Urkun, dünya genelinde ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekti. Urkun, "Yoksulluk yaygınlaşıyor milyonlarca insan barınma, beslenme, eğitim,  sağlık gibi temel haklarına dahil ulaşamıyor" dedi. 

Pandemiden önce var olan ekonomik  krizin pandemi ve sonrasında daha da derinleştiğine dikkat çeken Urkun, nitelikli eğitim hakkına erişemeyen üniversitelilerin eğitim hakkına dahi erişemez hale geldiğini vurguladı. Yurt ve bursları yetersiz olduğunun altını çizen Urkun, üniversitelilerin barınamaz hale geldiğini belirtti. 

Urkun, "Pandeminin faturası üniversitelilere kesiliyor. Yüz yüz eğitim kararının açıklandığı süre içerisinde ev, apart ve özel yurtlarda kiralarına yapılan zamlar üniversitelerden ve kentlerden uzakta, güneş görmeyen, rutubetli küçük evlerde tıklım tıklım yaşamaya mahkum ediliyoruz" dedi. 

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon boş konut olduğuna dikkat çeken Urkun, yeni binaların yapıldığını fakat 70 bin evsiz olduğunu ve milyonlarca kişinin kiralık evlerde yaşadığına dikkat çekti. 

"Gücümüzün farkındayız, onlar da farkında olacak ki en ufak hak arama sürecimizi kriminalize edip önümüze kolluk kuvvetlerini yığıyorlar" diye Urkun, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.