19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de KESK üyeleri maaş bodrolarını yaktı

KESK, Alsancak Garı önünde "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz ek zam istiyoruz" talebiyle eylem yaptı, emekçiler maaş bordrolarını yaktı.

BTS üyelerine yönelik baskı ve sürgünleri protesto etmek ve ek zam taleplerini dile getiren KESK, Alsancak Garı önünde eylem yaptı.

Eyleme HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de destek verdi.

Saygı duruşunda durdukları gerekçesiyle açığa alınan SES üyesi Günseli Uğur ve Arzu Sert ile ilgili konuşan BTS Şube Başkanı Erdal Akyol, "Covid 19 kapsamında bir sene içerisinde hayatını kaybeden sağlıkçıları anmak üzere bir dakikalık saygı duruşunda bulunduklarından dolayı açığa alındılar" dedi.

Akyol, TCDD üyelerine yönelik yasa dışı talimatlara son verilmesi gerektiğini söyleyerek sendikal haklara saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi. Akyol "Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendikal hak ve özgürlüklerimiz, düşünce ve ifade özgürlüğümüz önündeki bu engelleyici, baskıcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. TCDD sendikamızın üyelerine yönelik her türlü yasa dışı tutum ve talimatlara derhal son vermeli, ne kadar rahatsız olsalar da hukukun temel ilkelerine, sendikal hak ve özgürlüklere saygılı olmayı öğrenmelidir" diye kaydetti.

Eylemde konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni, "Saray rejimi işiçi sınıfının, emekçilerin açlığı, yoksulluğu üzerinden bir beka inşa etmeye çalışıyor. Saray rejimi halkların ölümü üzerine bir gelecek inşa etmeye çalışıyor. Savaştan, ranttan, hırsızlıktan beslenen bir rejimle karşı karşıyayız" dedi. Saray rejiminin halk düşmanı bir çizgide olduğunu belirten Çepni, "Pandemi sürecinde işçi sınıfı Kod 29 denen bir garabet ile uğraşıyor. Sözüm ona pandemi döneminde işçi çıkarmaları yasaklamışlardı. Oysa sermayenin arayıp ta bulamadığı Kod 29 sayesinde işçi sınıfı işinden tazminatsız atılıyor. BTS emekçileri sürgünlere gönderiliyor. Tıpkı OHAL sürecinde olduğu gibi pandemi sürecide fırsata çevriliyor" diye konuştu. İşçi ve emekçilerin her yerde bu zulüm düzenine karşı ayakta olduğunu ifade eden Çepni, iktidarın uykusunun kaçtığını vurguladı. Çepni, "Bugün yapmamız gereken şey bu direnişi birleştirmek ve büyütmektir" diye kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de işçi ve emekçilerin insanca yaşayacak hak ettikleri ücretleri alamadıklarını söyledi. Sertel, temel tüketim maddelerine yapılan zamları eleştirdi.

Eylemde KESK Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş ise enflasyon karşısında eriyen maaşlarına ek zam yapılmasını istedi. Karataş'ın konuşmasının ardından emekçiler maaş bordrolarını yaktı.