19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de kayıplar için denize karanfil bırakıldı

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle denize karanfil bıraktı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın" şiarıyla Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının bulunduğu pankart açan İHD ve kayıp yakınları, yere karanfiller bıraktı.
 
17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası olduğunu hatırlatan İHD Yöneticisi Caner Canlı, gözaltında kaybetmenin toplumsal muhalefete karşı bir devlet politikası olarak uygulandığını belirtti. Devletlerin toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmak için kaybetme politikasını kullandığını belirten Canlı, toplumun tüm kesimlerinin gözaltında kaybetme politikasının hedefi olduğunu söyledi. Gözaltında kaybetme ve işkence ile öldürme yöntemlerinin dünyanın birçok yerinde uygulandığına dikkat çeken Canlı, insan hakları savunucularının mücadelesi sonucunda devletlerin bu politikasının büyük oranda teşhir edildiğini ve büyük oranda geri püskürtüldüğünü söyledi.
 
'FAİLLER CEZASIZLIK ZIRHI İLE KORUNUYOR'
 
Canlı, Arjantin'de Plaza de Mayo Annelerinin, Türkiye'de ise Cumartesi Annelerinin kararlı mücadelesinin devletlerin kaybetme politikalarına karşı yol gösterici bir mücadele olduğunun altını çizdi. Türkiye'de bugün itibari ile kaybedilenlerin çoğunluğunun akıbetinin halen ortaya çıkarılmadığını belirten Canlı, şöyle devam etti: "Kaybedenler yargılanamamış ise bunun nedeni bu ülkedeki gerici, faşist ve uluslararası alandaki burjuva hukuk sistemidir. Egemenler insanlığa karşı işledikleri bu suçun faili olarak tüm kayıp yakınlarının ve hak savunucularının ısrarlı mücadeleleri ile suçüstü yakalanmışlardır. Ancak failleri cezasızlık zırhı ile korumaktadırlar."
 
'KAYIPLARLA YÜZLEŞMEYEN DEVLETLER HALKIYLA BARIŞIK OLAMAZ'
 
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanmasını savunmaya devam ettiklerini dile getiren Canlı, "Çünkü canlıların eşitliğe özgürlüğe, barışa, sevgiye, ekmeğe, suya, kitaba, yeşile gereksinimleri olduğu gibi ölülerin de gereksinimleri vardır. Kefene, toprağa, mezara, kırmızı karanfile. İşte mücadele bu nedenledir. Ülkemizde bazı ölülerin mezarları olamadı, bulunamadı. Onların anneleri, kardeşleri, ölüm günlerinde ziyaret edecekleri bir avuç toprak çevresinde toplanacakları bir mermer, üzerinde doğum tarihi ve sevdiği şiirden bir dizenin yazıldığı taştan bile yoksunlar. İHD raporlarına göre 800 insan 800 can gözaltında kaybedildi. Ne yazık ki; devletin bu ayıbı halen devam etmektedir. İHD Genel Merkezi'ne son 2 yılda 11, şubemize ise 2 başvuru yapılmıştır. Ama kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacaktır. Ecelleri ile ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır. Kayıp olgusu ile yüzleşmeyen devletler halkıyla barışık olamazlar" diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından ise Birinci Kordon'da deniz kenarına kadar ellerinde karanfillerle yürüyen İHD ve kayıp yakınları, burada denize karanfil bıraktı.