18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir'de kayıp eylemi Hasan Ocak için düzenlendi

Hasan Ocak'ın gözaltında kaybedilişinin 27. yılında dosyasını kamuouyayla paylaşan İHD İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Hasan ve tüm kayıplar için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, bu hafta gözaltında kayıpların simge ismi Hasan Ocak dosyasını kamuoyuyla paylaştı. Konak eski Sümerbank önünde gerçekleşen eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni katıldı. 

Hasan Ocak'ın fotoğrafları ile gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Kayıplar vicdanındır sahip çık" ve “Kayıplar belli failler nerede" yazılı pankartların açıldığı eylemin basın metnini ise İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı okudu. 

27 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın sosyalist kimliği nedeniyle hep hedef alındığını hatırlatan Canlı, “Kaybedilmesinden önce iki defa daha yine
İstanbul'da gözaltına alındı. Ağır işkenceler gördü. Son gözaltısı hepimiz için özel bir gün olan 21 Mart yani Newroz'da oldu" dedi. 

Emine Ocak'la telefonda konuştuğu 21 Mart 1995 tarihinden sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hasan'ı bulmak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı'na başvuran aileye "Gözaltına alınmamıştır" cevabı verildiğini aktaran Canlı, 58 gün boyunca Hasan'ın ailesi ve arkadaşlarının yürüttüğü mücadele sonucu ağır işkenceyle dolu cansız bedenini Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşıldığını belirtti. 

Canlı, şöyle devam etti: “Ocak Ailesi'nin, insan hakları derneğinin hukuki girişimleri devam etti ama sonuçsuz kaldı Takipsizlik ve zaman aşımı bu davada da hep karşımıza çıktı. Hasan Ocak'ın kaybedilişinin 27. yılında toplumsal hafızamızda yer etsin diye tekrarlıyoruz: Hasan Ocak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler tarafından gözaltına alındı. İçinde Bayram Kartal ve Sedat Selim Ay'ın da olduğu TİM 3 tarafından işkenceyle sorgulandı.

Hasan Ocak gözaltında kaybedildiğinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Reşat Altay'dı. İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir'di. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'dı. Hasan Ocak gözaltında kaybedildiğinde İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'ydu. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'ydi. Başbakan Tansu Çiller'di. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di.

Hasan Ocak'ı işkencede öldürenler ve sonrasında kaybetmek için kimsesizler mezarlığına gömenler bu suçu onların koruması altında işlediler. Onlar insanlığa karşı işlenen bu suçtan sorumludurlar! Kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacaklar, yargılanmadan ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır. İnsan Hakları Derneği bu konuda çalışmalarına, mücadelesine devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."