26 Nisan 2024 Cuma

İzmir'de kafe-bar çalışanlarından 'geçinemiyoruz' eylemi

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde taleplerini sıralayan Kafe-bar Çalışanları Dayanışması, örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti ve meslek örgütlerinde örgütlenmeye çalıştı. 

Kafe-bar Çalışanları Dayanışması İzmir'de, "Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın" talepleriyle eylem yaptı. 

"Pandemi, kriz, yoksulluk... Hesabı biz ödemeyeceğiz! #yaşayamıyoruz #geçinemiyoruz" yazılı pankart ile Alsancak'ta ki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamaya HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve çok sayıda kişi destek verdi. 

Basın metnini okuyan Derya Emrem, yeme-içme ve eğlence sektöründeki iş yerlerinin pandemi nedeniyle tam kapasiteyle değil düşük kapasiteyle açılacağının konuşulduğunu hatırlattı. Emrem, "Düşük kapasiteyle açılması demek, birçok insanın işine dönememesi demektir. Bu sebeple kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi yardım desteği tüm sektörler için kaldırılsa bile, yeme-içme sektörü için yıl sonuna kadar devam ettirilmelidir. Aksi takdirde sektördeki birçok arkadaşımız işsizlikle yüz yüze kalacaktır" dedi. 

İş yerlerinin açılmamasının hiçbir gelirin olmadığı anlamına geldiğine dikkat çeken Emrem, geçinemediklerinin altını çizdi. Emrem, "Son olarak kahvehane, otel, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları sendikasız olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı, sendikalarda, derneklerde ve meslek birliklerinde örgütlenmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sık sık, "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganının atıldığı eylem, alkışlarla sona erdi.