20 Nisan 2024 Cumartesi

İzmir'de kadınlar sokakta: Öykü Arin'in kirpiği yere düşmeyecek

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İzmirli kadınlar Alsancak'ta buluştu "Öykü'nün kirpiği yere düşmeyecek" dedi.
İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, 8 Mart dolayısıyla Alsancak ÖSYM önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş düzenledi.
 
İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya gelen kadınlar, Alsancak ÖSYM binası önünde buluştu. "Bu konuda çok ciddiyiz, dünyayı değiştireceğiz" pankartı açan kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Her gün 8 Mart her gün direniş", "Nafaka haktır, engellenemez" sloganlarıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Kadınlar, "Görünmeyen emeğimize sahip çıkıyoruz. Erkeğin de devletin de kulu olmayacağız" dedi.
 
Kadın polislerin zincir oluşturarak yolu kapamaya çalıştığı eylemde, İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun hazırladığı basın açıklamasını kadınlar sırayla okudu. Kürtçe ve Türkçe olarak okunan metinde şu ifadeler yer aldı:
 
'MAKBUL KADIN DAYATMASIYLA BİZİ TECRİT ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'
 
"Haklarımız ve hayatımız bizimdir diyen kadınlar burada. Herkes duysun, dinlesin. Kadınlar durursan hayat durur diyen kadınlar burada. Peki, neden buradayız? Çünkü yıl geçtikçe daha fazla cinsiyetçilikle, daha fazla kadın düşmanlığıyla kuşatılıyoruz. Transfobi, homofobi, nefret cinayetleri alıp başını gitmek üzere. Patriyarkadan gücünü alanlar kah 'günah, ahlaksız, suç, sen ne bilirsin' diyerek sesimizi kısmak, yaşam alanlarımızı daraltmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Öyleyse iyi dinlesinler. Bizler farklılıklarımız olsa da direncimizi, isyanımızı ve neşemizi kadın dayanışmasında, özgürlük mücadelesinde bulduk. Birbirimizden güç aldık, birbirimize güç verdik. Ve şimdi de baskının arttığı korkunun hakim kılınmaya çalışıldığı bu dünyada gece yürüyüşünde bir araya geliyoruz, isyanımızı büyütüyoruz. Nerede, nasıl, saat kaçta bulunmamızın daha makbul olduğunu tayin etmeye çalışıyorlar. Makbul kadın dayatmasıyla bizi birbirimizden de hayattan da tecrit etmeye uğraşıyorlar.
 
'KADIN KADININ YURDUDUR DEDİK'
 
"İyi dinlesinler. İstediğimiz saatte, istediğimiz yerde oluruz. Biz kadınlar her yerdeyiz. Yaşam hakkımıza, özgürlüğümüze müdahale etmenize izin vermeyeceğiz. Makbul kadın dayatmalarınıza teslim olmayacağız. Ev işi, hasta-çocuk-yaşlı bakımı, temizlik, cinsel arzuların tatmini… Tüm hepsini bizi eve kıstırıp, köleleştirip, tecavüz edip gerçekleştirmek istiyorlar. İyi dinlesinler. Görünmeyen emeğimize sahip çıkıyoruz. Erkeğin de devletin de kulu olmayacağız. Bizleri dilimize, dinimize, rengimize, ırkımıza göre ayırmaya çalışıyorlar. Savaş tohumlarını aramıza serpmeye uğraşıyorlar. Aynı coğrafyada bizi birbirimize kırdırıyorlar. Göçmen kadınları ucuz işçiliğe ve tecavüze sürüklüyorlar. İyi dinlesinler. Bizler farklılıklarımız zenginliğimizdir dedik, bizi ayıracak sahte çizgilerini kabul etmiyoruz. Ne ırklar ne de dinler bölebilir dayanışmamızı. Kadın kadının yurdudur dedik, göçmen kadınların kötü yaşam koşullarının iyileştirilmesi için mücadele edeceğiz. Kız kardeşlik bağımızı daha fazla güçlendireceğiz.
 
'8 MART'IN RESMİ TATİL OLMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
 
"Şiddet toplumun tüm damarlarında kol gezer hale geldi. Sokakta, otobüste, evde, iş yerinde şiddetle ve ölüm tehlikesiyle burun buruna yaşıyoruz. Bizleri zayıf ve güçsüz kılmaya uğraşıyorlar. İyi dinlesinler Hayatımızı savunmak için tak ettiği dediği yerde öz savunmayı başlatıyoruz. Hiçbir kadın canını sokakta bulmadı hiçbir kadının da sokakta kaybetmemesi için öz savunmayla güçleneceğiz. İlkokullarda, liselerde, üniversitelerde öğrenci, öğretmen ya da görevli olmamız fark etmeden hiçleştiriliyoruz. Tacizlere uğruyoruz. Kampüslerde cinsiyetçiliğe de tacizlere de cinayetlere de geçit vermeyeceğiz. Bedenimizi metalaştıranlara, bizleri yalnızca cinsel bir obje olarak görenlere, savaş çığırtkanlarına, emeğimizi sömürenlere, patronlara, KHK iktidarına, kadının yanında olmayan eril yargıya karşı öfkemizi ve isyanımızı haykıralım. Şimdi hep birlikte. Özgürlük peşine düşen kadınlar olarak İzmir'den sesleniyoruz. 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi için mücadele edeceğiz. Bugün 46 ülkede gerçekleşen kadın grevini ve bu enternasyonal kadın grevini örgütleyen kız kardeşlerimizi selamlıyoruz."
 
Yürüyüş esnasında "Susma haykır eşcinseller vardır" sloganı atan ve Öykü Arin'i de unutmayan kadınlar, "Öykü'nün kirpiği yere düşmeyecek" , "Leyla Güven onurumuzdur", "Jin jiyan azadi" sloganları attıkları açıklamanın ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde oturarak eylemi yapıldı.
 
Eylem müzik dinletisi ve sloganlarla sona erdi.