19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi için nöbet eylemi düzenledi

İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" diyerek nöbet eylemi yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, Konak Vapur İskelesi önünde İstanbul Sözleşmesi için ilk nöbet eylemini düzenledi.

Nöbet dolayısıyla polis eylem dolayısıyla alanı ablukaya aldı. "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz" pankartının ve "Kadın düşmanları gidecek İstanbul Sözleşmesi kalacak", "İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz", "Bu adam neden çıkıp benim hayatıma karışıyor" dövizlerinin taşındığı eylemde "AKP elini kadınlardan çek" sloganı atıldı.

Eylemde basın açıklamasını Eylem Tunalı okudu. Tunalı, "İstanbul Sözleşmesi kadın mücadelesinin hak edilmiş kazanımı ve tarihi bir metindir. 1 Ağustos 2014 yılında TBMM tarafından oylanarak yürürlüğe giren sözleşmenin amacı, şiddete yol açan eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, kadına, çocuğa, LGBTİ+ lara yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti engellemek, şiddete uğrayanı korumak ve güçlendirmektir. Devletin varlık nedeni olan, her vatandaşını koruma, kollama ve güvenliğini sağlama görevini, anayasa birçok maddesiyle teminat altına almıştır" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanını Tayyip Erdoğan'ın sözleşmeyi fesheden kararnamesini tanımadıklarını belirten Tunalı, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamaya çağırıyoruz. Kadın, çocuk ve LGBTİ+'ların hayatları ve hakları sizin gerici siyasetinizin oyuncağı değildir. İstanbul Sözleşmesi, 81 maddesi ile fiili olarak uygulanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bunun için nöbetteyiz. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" diye belirtti.

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar nöbete başladı.