5 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de kadınlar engel tanımadı

İzmir'de kadınların "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" eylemine polis engel olmaya çalıştı. Kadınlar "Kadınlara değil, katillere barikat" sloganıyla Alsancak İskele'ye yürüdü. Kadınlar burada açıklama yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula İzmir Kampanya Grubu'nun Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi.

Kadınlara karşı barikat kuran polislere karşı kadınlar, "Kadınlara değil katillere barikat", "Jin, jiyan, azadi" sloganları ile karşılık verdi. Çevik kuvvet polisleri tarafından sıkıştırılmak istenen kadınlar barikatlara karşı kol kola girerek etten duvar ördü.

Kadınların polislerin barikatlarına karşı direnişi devam ederken müdahale anonsları yapıldı. Barikatlara karşı sloganla yürüyüşe geçen kadınlara ara sokaklarda biber gazlı saldırı oldu. Kadınların pankartına polisler tarafından el konuldu.

Engellemelere rağmen kadınlar Alsancak İskelesi önünde yeniden bir araya geldi. Açıklama öncesi katledilen kadınların isimleri okundu. Eylemde HDP İzmir İl Örgütü binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz da unutulmadı.

Açıklamayı okuyan kadınlar, "Siz İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı alsanız da Danıştay yürütmeyi durdurmasa da bizler İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya yönelik hukuksuz girişimleri tanımayacağız. 1 Temmuz’dan sonra da sözleşmenin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, Elmalı'da yaşanan çocuk istismarına ilişkinse "Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı çocuklara yönelik cinsel istismar failleri tutuklu yargılanacak ve cezasız kalmayacaktı" dedi.

Kadınlar açıklamayı "Hayatın her alanında emeğimize, bedenimize, çocuklarımıza, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için omuz omuza, bıkmadan, usanmadan, yılmadan ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demeye ve bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edeceğiz" diyerek sonlandırdı.