24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de kadınlar: Azra ve Emine'nin hesabını soracağız

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız'ın katledilmesinde devletin sorumlu olduğunu belirtti.

"Katledilen kadınlar isyanımızdır! Azra'nın hesabını soracağız" yazılı pankart açan kadınlar "Azra Gülendam isyanımızdır", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Deniz poyraz ölümsüzdür" ve "Kadınlar birlikte birlikte güçlü" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Mubare Ünsal, Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu'nun katledilmesinde devletin sorumlu olduğunu belirtti.

İstanbul Sözleşmesi'ni bir gece yarısı tek adamın kararıyla feshedenler, katillerin değil; yaşamlarını savunmak için sokaklardan ayrılmayan kadınların karşısına dikilen polisler, katillere ve tecavüzcülere indirim vermek için ne bahane bulacaklarını şaşıran erkek yargının kadın katliamlarının sorumlusu olduğunu vurgulayan Ünsal, "Katilleri aklayanları, failleri cezasız bırakanları, nefret politikalarıyla kadınları, çocukları, LGBTİ+'ları, Kürtleri hedef gösterenleri tanıyoruz, biliyoruz! Geçtiğimiz aylarda Deniz Poyraz, Kürt halkına ve aynı şekilde kadınlara yönelik nefret politikalarının bir sonucu olarak faşist katiller tarafından planlı bir şekilde katledildi. HDP İzmir il binasının önüne çadır kuran polis, katillerin elini kolunu sallayarak binaya girip Deniz'in katledilmesine göz yumdu, katliamdan sonra katili, abicim diyerek karşıladılar, katili korumak için etten duvar oldular" dedi.

NEFRET POLİTİKALARINA KARŞI OLACAĞIZ
Yine ırkçı ve faşist nefret politikaları sonucunda Konya'da 7 Kürdün katledildiğini söyleyen Ünsal, "Faillerin şikayete rağmen serbest bırakılmış olması bu katliamın göz göre göre geldiğinin kanıtıdır. Biz kadınlar nefret politikalarınıza da karşı dimdik ayakta duracak, nefrete karşı yaşamı ve barışı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diye kaydetti.

Ünsal, "İzmir'de öğretmenlik yapan, Maraş'a tatile giden Emine Gökkız da 3 gündür kayıptı. Dün ölü bedeni ormanda bulunan Emine'nin de şüpheli ölümü aydınlatılmalıdır! Azra için, Gülistan için, kaybedilen, katledilen, tecavüze maruz bırakılan tüm kadınlar icin mücadeleye devam edeceğiz, hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz! Karanlığınıza, nefret ve savaş politikalarınıza, erkek devletinize ve eril şiddetinize karşı birlikteyiz, yan yanayız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan, birbirimizden asla vazgeçmiyoruz" dedi.