18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir'de kadınlar 1 Temmuz'a çağrı yaptı

İzmir'de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'a çağrı yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, nöbet eyleminin 9. haftasında Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

"Kadınları değil, failleri engelle", "Deniz Poyraz ölümsüzdür" ve "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" sloganları atıldı. "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde kadınlar adına basın açıklamasını Maile Ariç ve Pınar Usta okudu.

Sözleşmenin 20 Mart gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararı ile tek tarafı olarak feshedilmesinin ardından sözleşmeden resmen çıkılacak olan 1 Temmuz'a kadar toplumun her kesimini sözleşmeye sahip çıkmaya çağırılan açıklamada aksi takdirde kaybedileceklerin İstanbul Sözleşmesi'yle sınırlı kalmayacağı belirtildi. Sözleşmenin kadınların mücadeleyle kazandıkları ve 2011 yılında Meclis kararıyla kabul edildiği ifade edilen açıklamada, "Tek adamın tek taraflı fesih kararı, biz kadınlar nezdinde yok hükmündedir. Bizi cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, konuştuğumuz dil, yaşadığımız hayat üzerinden ayrıştırma çabalarının karşısında, birimizin şiddet gördüğü koşulda hiçbirimizin güvende olmadığının bilinciyle, hep birlikteyiz. 20 Mart'tan beri katilleri değil kadınları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız, her yerdeyiz. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi" denildi.

SIRA 6284'TE DENİLMEYE BAŞLANDI
İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması kararının duyulmasının hemen ardından 12 saat içinde 6 kadının katledildiği dile getirilen açıklamada, "Kimi erkekler avukatlarını arayarak 'Sözleşmeden çıktık, karıma şiddetten aldığım cezayı toplam cezamdan düşebilir miyiz?', 'Şimdi çocuğumun velayetini alabilir miyim?' gibi sorular sormaya başladı. Eşini, eski eşini öldürmekten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan iki erkek, istinaf mahkemesinde beraat ettirildi. İstanbul Sözleşmesi karşıtları, daha yüksek sesle 'Sıra 6284'te, hatta Medeni Yasa'da' demeye başladı" sözlerine yer verildi. 

Sözleşmenin feshiyle beraber kadına yönelik hak ihlalleri ve sözleşme karşıtları tarafından yürütülen kampanyaların sıralandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi diye kadına yönelik şiddetle mücadelenin ya da kadın hakları kazanımlarının çöpe gittiğini söylemek büyük bir haksızlık olur' dedi. (26 Mayıs) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir programda Sedat Peker videolarının izlenme oranı ile alakalı 'bir sürü insan çocuk pornosu da izliyor' cümlesini kullandı. (25 Mayıs) Ezgi Mola'ya Musa Orhan paylaşımı ile ilgili dava açıldı. (3 Haziran) Musa Orhan'ın avukatı, Ezgi Mola'ya destek veren 16 sanatçı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. (4 Haziran)."

'DENİZ POYRAZ MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAK'
Açıklamada 17 Haziran'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına faşist Onur Gencer tarafından yapılan saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesi kınandı ve şöyle denildi: "Bu saldırı ve cinayet yalnızca HDP'ye değil demokrasiye ve toplumsal muhalefete yapılmış bir saldırıdır. Eli silahlı adamların göz göre göre işlediği cinayetlerin tanığıyız. Onlarca kez şikayet olmasına rağmen korunmayan kadınların cinayetlerinden tanığız. Musa Orhan örneğinde olduğu gibi devletin katilleri korumasından tanığız. Demokrasi ve barış mücadelesine yapılan saldırılar karşısında kadınlar olarak sessiz kalmayacağız. Deniz Poyraz'ı mücadelemizde yaşatacağız."

Açıklamanın ardından kadınlar, herkesi 1 Temmuz günü saat 18.00'da Türkan Saylan Kültür Merkesi önünde buluşmaya çağırdı.