20 Mayıs 2024 Pazartesi

İzmir'de işçi direnişleri selamlandı

Haksız ve hukuksuz OHAL KHK'leriyle ihraçlara karşı İzmir'de süren eylemin 197. haftasında direnişteki işçiler selamlandı. Eylemde, "Karanlığa teslim olmayacağız" denildi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 No'lu Şubesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan kamu emekçileri için başlattığı nöbet eylemi 197. haftasında devam etti. "İhraç tecrittir. Tecrit insan hakları ihlalidir. Hak ihlallerine hayır. İşimize geri döneceğiz" ve "Oturma eylemimiz 197'inci haftasında" pankartlarının açıldığı eyleme KHK'li kamu emekçilerinin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Basın metnini Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şubesi Başkanı Veysel Beyazadam okudu. Zorlu kış koşullarının halklar üzerindeki yıkıcı etkisinin yoğun yaşandığını vurgulayan Beyazadam, fabrikalarda işçilerin direnç haberlerinin umut olmaya devam ettiğini aktardı. Beyazadam, "Patronun insafına terk edilmek istemeyen kurye işçilerinin hak arama mücadelesi, sokaklarda Kürtçe söylediği ezgilerin dilinden dolayı yasaklamalara karşı müzisyenlerin söze özgürlük katma çabaları ve eğitim emekçilerinin mesleklerini doğrudan hedef alan Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısına karşı ortaya koydukları mücadele umut veriyor" dedi.

5 yılı aşkın bir sürede KESK'li ihraçların dosyalarınının OHAL Komisyonu tarafından sümenaltı yapıldığını kaydeden Beyazadam, bu durumun toplumda güveni ve huzuru yok ettiğine dikkati çekti. Beyazadam, "OHAL Komisyonu tarafından haklarında ret kararı verilen arkadaşlarımızın mahkeme kararıyla işlerine iade edildiklerine dair haberler gelmeye başladı. Ülkenin normalleşmesi için yapılacak ilk işin ihraç arkadaşlarımızın işlerine iade edilmeleri gerektiği ortada. OHAL Komisyonunun görev süresinin bir yıl daha uzatılması bu ülkenin yakıcı sorunlarını çözmez. Açlıkla ve sefaletle boğuşan adeta hayatta kalma mücadelesi veren işçilere, emekçilere, esnafa, köylüye, emekliye, kadınlara, gençlere kulak verilsin" diye belirtti.

"Tüm sonuçlarıyla birlikte bu zulmü sonlandırın" çağrısı yapan Beyazadam,  "İnsanlık tarihi nice karanlık devirlerden geçti. Emeğin, barışın, özgürlüğün ve demokrasinin egemen olduğu bir dünyayı biz üretenler olarak yaratacağız. En ufak bir ışığa yüzümüzü çevirip aydınlığı büyüteceğiz. Karanlığı aydınlığa evriltmek için yine alanlarda mücadeleyi sürdüreceğiz. Karanlığa teslim olmayacağız" diye konuştu.