8 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir'de gençlik örgütlerinin Suruç anmasına polis saldırdı

İzmir'de Suruç katliamında yaşamını yitirenleri anmak için gençlik örgütlerine saldıran polisler, yürüyüşü engellemeye çalıştı. Polis barikatı aşmaya çalışan kitleye polis ikinci kez saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir'de gençlik örgütleri, Suruç'ta katledilen 33 yolcusunu anmak için Karşıyaka İzban önünde bir araya geldi.

Anmaya HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından kitle İş Bankası önüne yürüyüşe başladı. Polisin engelleme girişimine tepki gösteren gençler ve milletvekilleri polisin saldırısında darp edildi.

Polis saldırısına rağmen dağılmayan kitle "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla bekleyişini uzun bir süre sürdürdü.

Kitle önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermezken, gençler sloganlarla barikatı aşmaya çalıştığı esnada ikinci bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Halk gözaltılara tepki gösterirken polisi yuhaladı. 

Gözaltı saldırısına tepki gösteren ESP'li Seyithan Korkmaz, ajitasyon konuşmasında "6 sene önce Suruç'ta IŞİD elini kolunu sallayarak, Türkiye'nin bütün illerini dolaşarak Suruç'a geldi ve bomba patlattı. Burada gördüğünüz polislerin binde biri orada yoktu. Ama halka gelince, gençlere gelince görüyorsunuz. Suruç'ta Ankara'da bomba patlattılar, bunların hiçbiri orada yoktu. Ben Ankara'daydım hiçbir yerde polis noktası yoktu, ama gençler bunu protesto edince görüyorsunuz ne olduğunu. Siz gücünüz hırsızlara yetsin, sizin gücünüz katillere yetsin, sizin gücünüz halkı soyanlara yetsin, işçilere emekçilere değil, yoksullara değil, gençlere değil, kadınlara değil" dedi.

Seyithan Korkmaz'ın konuşmasını çevrede toplananlar alkışlarken, polis buna tahammül edemedi ve Korkmaz'ı yaka paça gözaltına aldı.