3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'de gençlik örgütleri Mayıs şehitlerini andı

İzmir'de gençlik örgütleri, Mayıs şehitlerini andı. Anmada konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "Deniz'i anmak Filistin hakkının yanında olmaktır. Haki'yi anmak Kürt halkının yanında olmaktır" dedi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Kaldıraç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve Gençliğin Devrimci Güçleri (Dev-Güç), devrimci önder İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerini Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde andı.

"Bu çelik aldığı suyu unutmayacak. İbrahim Kaypakkaya, Haki Karar ve Dörtler kavgamızda yaşıyor" pankartının açıldığı anmada, "Katiller halka hesap verecek" ve "Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

Gençlik örgütleri adına açıklamayı okuyan YDG üyesi Hasan Benli, baskıcı bir süreçten geçildiğini belirterek, baskıcı sürece karşı Mayıs ayı şehitlerini yükselterek, doğru bir politik-pratik hat örmenin önemine dikkat çekti.

İbrahim Kaypakkaya'nın işkencehanelerde "ser verip sır vermeme" geleneğini başlatmasının üzerinden 48 yıl geçtiğini anımsatan Benli, "Kaypakkaya'nın devrimciliğindeki sadeliği ve yalınlığı direniş geleneği yaratırken esasta onu ortaya koyduğu tezlerle anmak; yaşadığı dönemde Türkiye devrimci hareketinde yarattığı kopuşu anlamak gerekiyor. Kemalizmin faşist karakterini ortaya netlikle koyan Kaypakkaya, Kürt ulusal mücadelesine ilişkin ifade ettikleri ile Türkiye devrimci hareketinde önemli bir sıçrama yaratmıştır" dedi.

'ENTERNASYONEL DEVRİMCİ HAKİ KARER'
"Enternasyonal devrimci Haki Karer, bu topraklarda faşizmin kalbine saplanmış bir hançerdir" diyen Benli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O mücadelesi ve şovenizme karşı duruşu ile enternasyonal mücadeleyi, Kürt özgürlük mücadelesini ileriye taşıyan en önemli mihenk taşlarındandır. Nifak tohumlarına karşı Türk kimliği ile Kürt özgürlük mücadelesinde yer alarak karşı koymuş; ezen kimliğini reddetmiştir. Bugün onun mücadele çizgisi ile farklı ulustan devrimciler Kürt halkının özgürlük mücadelesi için direniyorlar; devrim mücadelesini büyütüyorlar."

DENİZ'İ VE HAKİ'Yİ ANMAK...
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise devleti yönetenlerin uyuşturucu baronları, tecavüzcülerle fotoğraflarının çıktığını anımsatarak, "Bizim farkımız onların tam tersine halkın yanında düşünlerin yanındadır. Bizim fotoğrafımız halkın yanında düşenlerledir. Deniz'i anmak Filistin hakkının yanında olmaktır. Haki'yi anmak Kürt halkını yanında olmaktır. Bu çürümüşlüğe karşı adımız onurlarının yanına yazılacaktır" diye konuştu.