2 Mayıs 2024 Perşembe

İzmir'de Gaxan kutlamasına saldırı kınandı

İzmir'de bulunan Dersim dernekleri, Gazi Mahallesi'nde yapılan Gaxan kutlamasına yönelik polis saldırısı ve gözaltıları kınadı.

İzmir Dersim Kültür Ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri Şubesi, Sosyalist Meclisler Federasyonu ve Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Gazi Mahallesi'nde Gaxan kutlamasına yönelik polis saldırısını kınadı.

İHD İzmir Şubesi'nde yapılan basın toplantısında kurumlar adına konuşan Ali Ekber Coşkun, Gazi Mahallesi'ndeki Gaxan kutlamasına polisin saldırdığını ve 4 kişinin darp edilerek gözaltına alındığını hatırlattı, kınadı.

'GAXAN KADİM BİR GELENEKTİR'
Gaxan'ın yeni yılı karşılama geleneği olduğunu söyleyen Coşkun, "Gaxan, kadim ve bölgesel bir gelenek olarak birçok halk tarafından kutlandığı gibi, Dersim’de de halen tüm canlılığıyla yaşamakta, Dersimlinin anlam dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. Gaxan gerek iç Dersim, gerekse dış Dersim’de olduğu gibi geniş bir Alevi coğrafyasında kutlamanın da ötesinde kutsal bir anlam ifade etmektedir" dedi.

Coşkun, yeni yılı kendi geleneksel ritüel ve değerlerine uygun bir biçimde karşılamaya çalışan insanların gözaltına alınmasının düşündürücü olduğunu söyledi. "Demokratik ve insani taleplerimizin şiddet temelinde bastırılması politikaları, geleneksel kutlamalarımızı da kapsamına alacak şekilde genişletilmektedir" diyen Coşkun, Dersimli sanatçılara yönelik baskı ve tutuklamaları hatırlattı.

Coşkun, "Dersimliler ve Alevi kültürü bu ülkenin diğer toplumsal-kültürel gerçekliklerinden biridir. Kimseden lütuf beklemiyoruz. Kendi inancımız, kültürümüz, toplumsal varlığımızla kendi ülkemizde yaşam hakkına sahibiz, hiç kimsenin toplumsal-insani değerlerimize saldırmaya hakkı yoktur" şeklinde konuştu.

'SORUMLULARDAN ÖZÜR BEKLİYORUZ'
Dersimliler ve Alevi halklar olarak özür beklediklerini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti: "Gaxan, yılın yenilenmesiyle beraber umutların tazelendiği, bolluk ve bereketin, rızaya dayalı barışçıl bir yaşamın tüm insanlık ve doğa için dilendiği yeni bir başlangıcın adıdır. Toplumsal değerlerimize, Dernek ve Federasyon yönetici ve üyelerimize yöneltilen bu saldırıyı kınıyor, Gaxan’ın halklarımıza ve tüm insanlığa barış ve mutluluk dolu yaşamlara vesile olmasını diliyor, halkımıza yaşadıkları her yerde Gaxan ve tüm değerlerimizi daha güçlü bir şekilde sahiplenme çağrısında bulunuyoruz."