19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de ağır hasta tutsak Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çekildi

Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Özbay'ın yaşamının risk olduğuna dikkat çekti ve derhal tahliyesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu hafta İHD'nin listesinde yer alan ağır hasta tutsak Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çekti. 

Basın metnini okuyan Komisyon Üyesi Nehir Bilece, Özbay ile ilgili 3 kez basın açıklaması ve birçok yazışma yaptıklarını dile getirdi. Bilece, "Durumunda iyileşme ve tedavi açısından herhangi bir değişiklik olmadığı için 4. Açıklamayı da yapmak zorunda kalıyoruz. Belki duymamakta ve görmemekte ısrarcı olanların bu kez görmesini/ duymasını sağlayabiliriz" dedi. 

'24 YILDIR HAPİSTE'
Bilece, Özbay'ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı: "Fatma 56 yaşındadır. 1997'den beri 24 yıldır hapistedir. 27 Aralık 2019'da Erzurum Kadın Kapalı Hapishanesi'nden Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'ne getirilmiştir. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 16 Mayıs 2018'de 3. Evre meme kanseri tanısıyla ameliyat oldu ve sol memesi tamamen alındı. Ayrıca ciğerinde de bir kitle bulgulandı. Sonra ciğerdeki kitlenin kanserli olmadığı belirtildi. 3 gün yoğun bakımda kalacağı söylenmesine rağmen ertesi gün hücreye götürüldü. Bir refakatçı hakkı olmasına rağmen refakatçı verilmemiş ve birçok ihtiyacını kendisi karşılamak zorunda kalmıştı. 27 Haziran 2018 tarihinde kemoterapi tedavisine başlandı. Sekiz seans kemoterapi, 25 gün radyoterapi gördü. 12 Şubat 2020 tarihinde İzmir Kâtip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ultrason ve mamografi çekildi. Yapılan bu tetkiklerde sağ memede şüpheli bir durum tespit edildiği belirtilmiştir ve biyopsi yapılması doktor tarafından istenmiştir. 

'DİLEKÇELERİNE HERHANGİ BİR YANIT GELMEMİŞTİR'
Ancak hastaneye 1 ay gecikmeli olarak götürülmüş, hiçbir işlem yapılmadan geri getirilmiştir. Erzurum Bölge Hastanesinde çekilen PET sonuçlarının İzmir Katip Çelebi Hastanesinde çekilen memografi ve ultrason sonuçları ile karşılaştırılması için defalarca dilekçe vermiş; olumlu bir cevap alamayınca Adalet Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne ve TBMM'ye mektup ve dilekçeler göndermiştir. Bu dilekçelere de herhangi bir yanıt gelmemiştir."

'ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇACAK'
Bilecek, bu ağır hastalık ve tedavisinin yanı sıra bağırsaklarda polip, karaciğer yağlanması, migren, bel, boyun ve göbek fıtığı gibi rahatsızlıkları olan Özbay'ın Covid-19 nedeniyle tedaviye götürülmemesi, hastalığının boyutunun tespit edilmemesi, 5 aydır kolonoskopi istenmesine rağmen hala yapılmamış olması ve tedavisi için herhangi bir çabanın gösterilmemesinin önüne geçilemeyecek büyük bir sağlık sorununa yol açacağının altını çizdi. 

'DERHAL TAHLİYE EDİLMELİDİR'
Bilece, şöyle devam etti: "Üstelik Covid-19 nedeniyle risk grubunda bulunan Fatma Özbay, hijyen olmayan koşullarda yapılan ve dağıtılan karavana yemeğiyle yeterli olarak beslenememektedir. Hastalığı nedeniyle özel  beslenmesi gerekmektedir. Yaşadığı ortamda yemekler maskesiz kişilerce dağıtılmakta, yemek tabakları geliş gidişlerin yapıldığı yerlere konmaktadır. Hijyen koşullarının olmadığı bu ortam ve hastalıkları Fatma Özbay'ı COVİD19'a karşı korunmasız hale getirmektedir. Covid-19 nedeniyle büyük risk altında olduğu gibi var olan hastalıkları ile ilgili de tedavi görememektedir.

Fatma Özbay'ın meme kanserinin rahime sıçrama tehlikesi mevcuttur, buna rağmen tedavisi yapılmamaktadır. Fatma Özbay, tedavisini dışarıda sürdürebilmesi ve risk grubunda olan bir mahpus olması nedeniyle, derhal tahliye edilmelidir."