19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de açlık grevleri için açıklama

İzmir'de bir araya gelen çok sayıda hukuk örgütü, insan hakları savunucuları ve tutsak yakınları, 146. gününde devam eden açlık grevlerine dikkat çekti ve tutsakların taleplerinin karşılanmasını istedi. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği  (Ege TUHAYDER), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, cezaevlerindeki son duruma, ağırlaştırılmış tecride ve açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleminin 146'ncı gününde Bayraklı Adliyesi önünde düzenlenen eylemde katılımcılar adına ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Şükran Öztürk açıklamayı okudu.

Tutsakların en temel insan haklarını kullanmasının dahi bilinçli politikalar ile engellendiğini, bu uygulamalara yönelik her türlü yasal girişimlerin sonuçsuz bırakıldığını söyleyen Öztürk, "Çözümsüz bırakılan sorunlar üzerine mahpuslar sürekli açlık grevi eylemi yaparak seslerini duyurmak istemişlerdir. Devam eden açlık grevi eylemine dönük yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmamıştır" dedi.

'HERKES HUKUK KURALLARINA UYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR'
Pandemi uygulamalarının tutsakların üzerindeki tecridi ağırlaştırdığını, salgın tedbiri bahanesi ile hak ihlallerinin arttığını vurgulayan Öztürk, hapishanelerden tüm topluma yayılan bir tecrit ağının oluşturulduğunu kaydetti. Öztürk, "İmralı tecrit rejimi infaz yasasına, Anayasa'ya ve AİHS'e aykırıdır. Mevzuat gereği cezaevlerinde tutulan herkesin ailesiyle, avukatıyla, dış dünya ile iletişimi güvence altına alınmıştır. AİHS 3'üncü maddesi, hükümlünün hangi ceza nedeni ile ilgili olursa olsun gayri insani yahut haysiyet kırıcı bir ceza infazına ve muamelesine tabi tutulamayacağı belirtilmektedir. Ceza hukuku disiplinleri, ceza kanunları ceza muhakemesi kanunları ve infaz kanunları ile bir bütündür. Kanunlar bütününün uygulaması, devletin hukuk devleti niteliği taşıyıp taşımadığını göstermektedir. Hükümlülerin bu haklarından yararlandırılması takdiri değil, zorunluluktur. Hukuk iktidarlara, partilere, kişilere göre düzenlenemez. Herkes hukuk kurallarına uymakla yükümlüdür" şeklinde konuştu.

'MAHPUSLARIN SESİNE DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ'
Öztürk, şöyle devam etti: "Sivil toplum kuruluşları olarak toplumsal belleğimizde ağır tahribatlar ve derin yaralar oluşturabilecek olan bu sürecin bir an önce çözüme kavuşturulması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ancak başta iktidar ve Adalet Bakanlığı olmak üzere sorumluluk makamındaki kişi ve kurumların da bir an önce sorunların çözümü için gereken adımların atılması gerektiğini söylüyoruz. Dünya çapında yaşanan salgın nedeni ile sağlık koşulları zaten kötü durumda olan cezaevlerinde mahpusların açlık grevi yapması sağlıkları açısından son derece tehlike oluşturduğu da gözetilerek süresiz-dönüşümlü açlık grevleri ilerlemeden ve can kayıpları yaşanmadan çözüm üretilmesi için Adalet Bakanlığı'nı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Tüm sivil toplum kuruluşları ile siyasi partiler ve toplumun her kesimini mahpusların sesine duyarlı olmaya davet ediyoruz."