1 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir'de 1 Mayıs kutlandı: Mücadele devam edecek

İzmir'de işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutladı. Salgın günlerinde evde kalamayan ve çalışmaya zorlanan işçi ve emekçilere salgın bahanesiyle sokağın ve 1 Mayıs'ın yasaklandığı kaydedilen konuşmalarda, sosyalist bir dünya kurulana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Basmane'de bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı. Etkinlik, 1 Mayıs'ta yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni'nin de katılımıyla düzenlenen etkinliğin ortak metnini İzmir Tabip Odası'ndan Funda Obuz okudu.

2020 1 Mayısı'nda fiziken olmasa da her yıl olduğu gibi dayanışmayla birarada olduklarını kaydeden Obuz, "Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan, zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleir çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gerçekten farksız basit bir meta olarak görüyor" dedi. 

'BİZ YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İSTİYORUZ'
Üretimin sadece sermayenin akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye gerçekleştiğini belirten Obuz, "İşte 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek. Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KEMALBAY: BU SÜREÇTE EN ÇOK KADINLAR GELECEKSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA
Basın metninin ardından söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, bütün dünyada emeği, çalışmaların, işçilerin ve kadınların sırtında olduğunu pandemi sürecinin gösterdiğini kaydetti. Kadın emeğinin görünmez kılındığının salgın günlerinde bir kez daha kendini gösterdiğini belirten Kemalbay, "Bu süreçte en çok kadınlar işsizlikle, yoksullukla ve geleceksizlikle karşı karşıyadır. Bizler dayanışmayla birlikte bugünleri aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

"İşçiler ve emekçiler eğer hayatı bu kadar sırtlarında taşıyorlarsa o zaman söz, yetki, karar işçinin ve emekçinin olmalıdır, kadınların olmalıdır" diyen Kemalbay, bunun başarılamadığı takdirde sömürüye ve ezilmeye karşı asla başarılı olunamayacağını kaydetti. 

ÇEPNİ: İŞÇİ SINIFI VE EMEK BÜYÜK BİR SALDIRIYLA KARŞI KARŞIYA
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de tüm dünya ezilenlerinin birlik, beraberlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ını kutladı. Çepni, "2020 1 Mayıs'ına tüm dünyada kapitalizmin emeğe karşı, doğaya karşı azgınca saldırısının koşullarında giriyoruz. Tüm dünyada kapitalizmin vahşi saldırıları altında işçi sınıfı ve emek büyük bir saldırı konseptiyle karşı karşıya" dedi. 

Koronavirüs salgını karşısında kapitalistlerin işçi sınıfını fabrikalarda, atölyelerde, ofislerde çalıştırdığı koşullarda 2020 1 Mayıs'ının yaşandığını kaydeden Çepni, "2020 1 Mayıs'ına tüm dünyada emeğin en kapsamlı saldırısının yaşandığı koşullarda giriyoruz. Ve bizler emekten, demokrasiden, eşitlikten ve özgürlükten yana olanlar olarak, işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesini yani kapitalizme karşı devrim ve sosyalizm mücadelesinin en güncel olduğu, en yakıcı olduğu koşullarda giriyoruz" diye konuştu. 

'İKTİDAR SALGIN BAHANESİYLE 1 MAYIS'I YASAKLADI, REDDEDİYORUZ'
Kazanılmış haklara yönelik saldırıların yoğunlaştığı bugünlerde devrim ve sosyalizm sloganlarının daha da yükselttiklerinin altını çizen Çepni, şöyle devam etti: "2020 1 Mayıs'ında sadece slogan atarak, şarkılar, marşlar söyleyerek bugünü geçiştirmek istemiyoruz. Biz buradan tüm ezilenlere kapitalizme karşı, açlığa ve yoksulluğa, ölüme mahkum edenlere karşı özgürlük bayrağını, işçi sınıfının kurtuluşu bayrağını yükseltme çağrısı yapıyoruz. Bugün işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin, emekten yana olan tüm kuvvetlerin kapitalizme karşı, faşizme karşı özgürlük bayrağını yükseltmesi gerektiğini söylüyoruz. Bugün koronavirüs önlemleri kapsamında iktidar 1 Mayıs'ı engellemiştir. Yasaklamıştır. Fiilen işçi sınıfının meydanlara akmasını engellemiştir. Bunu reddettiğimiz söylüyoruz. Eğer işçi sınıfı fabrikalarda çalışıyorsa, atölyelerde çalışıyorsa, sokaklarda olmak zorundaysa işçi sınıfı 1 Mayıs emeğin kurtuluşu mücadelesini de sokaklarda kutlaması gerekir. Biz bu yasakları reddettiğimizi buradan söylüyoruz. Mücadelemiz emeğin kurtuluşuna kadar, üretenler yönetene kadar, sosyalist bir dünya kurulana kadar sürecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Kapitalizme karşı yaşasın devrim ve sosyalizm."

Konuşmaların ardından karanfillerin bırakıldığı eylem, halaylarla devam etti. "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla sona erdi.