18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir ve Van'da Adalet Nöbetleri sürüyor

Tutsak yakınlarının İzmir ve Van'da Adalet Nöbeti dayanışmayla devam ediyor. Kamuoyuna dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yapan tutsak yakınları, tutsakların talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini kaydetti. 

İzmir ve Van'da tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti sürüyor.

İZMİR
İzmir Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 31'inci gününde. Aileler, nöbeti sürdürdükleri salonda, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizler açtı. Adalet nöbeti eylemine bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ziyaret etti.

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, adaletin olmadığı yerde mücadele etmekten başka seçenek kalmadığını söyledi. Adaletin herkes için gerekli olduğunu belirten Altan, "Devlet, insanları cezaevlerine atarak bastıramadığı iradeyi şimdi de oradaki hasta tutuklular üzerinden yapmaya çalışıyor. Zindan koşullarında teslim olmayan arkadaşlarımıza özel bir baskı, işkence uyguluyor. Bunu aşmanın tek yolu mücadelemizi büyük bir inançla büyütmektir. Burada bulunan anneleri ziyaret etmek aynı zamanda mücadeleye ortak olma görevi de yüklüyor' dedi.

Altan ayrıca Fransa Hasta, Politik Kadın ve LGBT+'lara Özgürlük bileşenlerinin, Adalet Nöbeti'ndeki tutuklu yakınlarına gönderdiği mektubu okudu. 
HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik de, "Özgürlük için hem halk hem de tutsaklar mücadele veriyor. Biz bu mücadeleyi destekliyoruz. Kolaylıklar diliyoruz yanınızdayız" diye belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına konuşan Hüseyin Çağlar ise kendi kimliğiyle yaşamak isteyen herkesin "terörist" olarak adlandırıldığını ifade etti. Çağlar, "Annemi geçen ay kaybettik. 12 Eylül sonrasında gözaltına alındığımız ve tepki gösterdiğimiz için Et ve Balık Kurumunda işkence gördü. Aynı anda 4 kardeş gözaltına alındık. Annem bizim için cezaevi cezaevi geziyordu. Bu travmaların etkileri oldu, son yıllarında Alzheimer hastası oldu. Bunun için Adalet Nöbeti eylemini devam ettiren anneleriyle birlikteyiz" diye konuştu.

Bandırma T Tipi 1 Nolu Hapishanesinde bulunan Nezir Gümüş'ün annesi Hanife Gümüş de, eyleme destek olmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu kaydetti. Seslerini Adalet Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere duyurmak istediklerini belirten Gümüş, "Başta İmralı ve tüm cezaevlerindeki tecridi kınıyoruz. Abdullah Öcalan aylardır ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmedi. Biz artık onunla görüşülmesini istiyoruz. Adalet isteyen herkesin bize destek olmasını istiyoruz. Biz burada sadece kendi çocuklarımız için değil zulüm gören tüm çocuklar için oturuyoruz. İzmir'de tutuklu yakını olan herkesi eylemimize desteğe bekliyoruz" dedi.

VAN
Van Barosu'nda Adalet Nöbeti 99. gününde. Bugünkü eylemi, Kayseri Bünyan T Tipi Hapishanesi'ndeki hasta tutsak Ebedin Abi'nin eşi Zübeyde Abi sürdürdü. Nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Cevdet Altındağ, son yıllarda hapishanelerde özel politikaların yürürlüğe konulduğunu belirterek, "Tarih bunu yazıyor. Bu hafta içerisinde 3 cenaze, cezaevlerinden çıktı. Bu durum kabul edilemez. Sistem, cezaevindekilerin yaşam alanlarını kısıtlıyor" diye konuştu.

Annelerin Diyarbakır ve İzmir'de de Adalet Nöbeti'ni sürdürdüklerine dikkati çeken Altındağ, bu mücadeleyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarını da hatırlatan Altındağ, şunları dile getirdi: "İmralı'da yürütülen politikalar, tüm cezaevlerinde yürürlüğe konuldu. Bu durum da kabul edilemez. Haksızlık nerede olursa olsun toplum tepkisini dile getirmediler. Cezaevindekilerin fiziki özgürlükleri ellerinden alınmış. Cezaevindeki uygulamalara tepki vermelidir. Toplum, haksızlığı kabul etmemelidir. Cezaevlerindeki uygulamalar, sokaklarda, alanlarda, evlerde dile getirilip bu uygulamalar teşhir edilmelidir. Cezaevlerinde yaşam alanları yok ediliyor. Nöbette olan annelere toplumun her kesimi destek çıkmalıdır."