4 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir ve Aydın'da kadınlar Aysel Tuğluk için adalet istedi

İzmir ve Aydın'da kadınlar, tutsak Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekerek, "Derhal serbest bırakılsın" çağrısı yaptı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir Kadın Meclisi, hasta tutsak Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekmek için il binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "Aysel Tuğluk için geç olmadan adalet" pankartı asıldı.

Basın metnini okuyan Yeşil Sol Parti İzmir İl Eş Sözcüsü Yeşim Arslan, bu topraklarda düşünmenin, fikrini açıklamanın, eleştirmenin, barışı savunmanın kolay olmadığını ifade etti. Sırf kadın olmanın bile hukukun temel ilkelerinin dışına atılmaya yeter olduğunu vurgulayan Arslan, "Ülkemizde cezaevleri, adalet sisteminin bir unsuru olarak değil, politik iktidarı tutsak bedenler üzerinden inşa eden şiddet araçları olarak işlev görmektedir. Tutuklu ve hükümlülerin sayısı AKP-MHP iktidarı döneminde misliyle artmıştır. Sürekli yeni cezaevi müjdesi veren iktidar, türlü türlü yeni cezaevleri inşa etmekte, cezaevlerinde kapasite arttırmakta, kampüs cezaevleri deneylerine girişmektedir. Siyasal iktidar baş edemediği, çözüm üretemediği tüm sorunları kısa dönemde bu şekilde bastırmayı seçmektedir" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın hapishanelerde yaşananlardan rahatsızlık duymadığını ifade eden Arslan, "Aysel Tuğluk milletvekilliği yapmış, siyasi partilerin üst düzey organlarında görev almış Kürt bir kadın hukukçu ve siyasetçidir. İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelesi için çalışmıştır. Kapatılma ile birlikte annesinin cansız bedenine karşı yürütülen yıkıcı ve kirli siyasi manevralarla sınanmıştır. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak tüm adalet kurumlarını ve kamuoyunu Aysel Tuğluk ve diğer hasta mahpusların haklarını savunmaya ve korumaya davet ediyoruz" diye konuştu.

AYDIN
Aydın Kadın Dayanışma Platformu da Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak bulunan ve yakalandığı Demans hastalığı nedeniyle sağlık durumu kötüye giden siyasetçi Aysel Tuğluk için Aydın Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için özgürlük. Cezaevleri  ölüm evleri olmasın" pankartı açılırken, "Sessiz kalma suça ortak olma", "Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz" dövizleri  taşındı. Açıklamayı kadınlar adına Hale Dalkıran okudu.

Tuğluk'un hafıza kaybı yaşamasının sebebinin devletin inkar, imha, asimilasyon ile Kürt düşmanlığı politikaları olduğunu söyleyen Dalkıran, Tuğluk'un hastalığının birincil sorumlusunun tekçilik rejimiyle saltanatını sürdüren iktidar olduğunu ifade etti. Dalkıran, "Savaş ve ölüm siyaseti yürüterek, cinsiyetçi, kutuplaştırıcı, ayrımcı, militarist politikalarıyla ayakta durmaya çalışan iktidar; hapsederek, rehin tutarak mücadele etmelerin engelleyemediği kadınlara ‘yaşatmamayı' , ‘hafızasızlaşmayı' dayatmaktadır. Soruyoruz bu neyin intikamı? Aysel Tuğluk yalnız değildir. Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz: Tuğluk derhal serbest bırakılmalı, aksi halde yaşanacak herhangi olumsuz bir durumda sorumlusu sizsiniz. Bizler Aysel'in yoldaşları, kız kardeşleriyiz. Aysel'in hayatını AKP'nin iki dudağının arasına bırakmayacağız. Aysel'i ve tüm hasta tutsakları size inat yaşatacağız. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz. Hep birlikte Aysel Tuğluk şahsında, tutsak edilen kadınlara dayatılan ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini savunacağız. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk'a özgürlük istiyoruz. Aysel'in yeri cezaevi değil, kadınların yanıdır" ifadelerini kullandı.