18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir saldırısı İstanbul'da protesto edildi: Katil devlet hesap verecek

HDP İzmir İl binasına sabah saatlerinde gerçekleştirilen faşist saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi üzerine HDP'nin çağrısıyla yüzlerce kişi İstanbul'da Tünel Meydanı'nda toplandı, Şişhane Meydanı'na yürüdü. Eylemde "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda AKP-MHP faşist iktidarının organize ve planlı olan bu saldırısına birleşik mücadeleyle karşılık verileceği kaydedildi. Eylem sonrası polis dağılan kitleye saldırdı, polisin işkencesine rağmen bir araya gelen yüzlerce kişi alanı terk etmedi ve saldırıya sloganlarla yanıt verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına sabah saatlerinde gerçekleştirilen faşist saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi İstanbul'da protesto etti.

HDP İstanbul İl örgütünün çağrısıyla Tünel Meydanı'nda toplanan çok sayıda kişi, açıklamanın yapılacağı Şişhane Meydanı'na alkış, zılgıt ve sloganlarla yürüdü. Polis kitlenin önüne barikat kurarak yürüyüşü engellemeye çalıştı, kitle "Şehit namirin" sloganıyla polis barikatını aştı, yürüyüşe devam etti.

Bu sırada kitleye saldıran polis Suruç gazisi Koray Türkay'ı darp etti.

Yürüyüşün ardından Şişhane Meydanı'nda toplanan kitleyle buluşuldu. Yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan eylemde, Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı, LGBTİ+ bayrakları açıldı. Eylemde sık sık, "Katil devlet hesap verecek", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "Şehit namirin' sloganları atıldı.

"Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "Faşizm kaybedecek, biz kazanacağız" ve "Katillerden  hesabı gençlik soracak" yazılı pankartların taşındığı eylem, Deniz Poyraz şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.

HDP İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Dilşad Canbaz, Musa Piroğlu, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TÖP Sözcüsü Perihan Koca, EHP Sözcüsü Özlem Akman, ÖDP eski Genel Başkanı Alper Taş, SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcı Burcugül Çubuk, Sol Parti İl Başkanı Deniz Demirdöğen, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros'un da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı.

BULUT: KAZANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, iktidarın kandan ve katliamdan beslendiğini vurguladı. HDP'nin meşru siyaset yürüttüğünü söyleyen Bulut, birlikte yürütülen mücadeleden onur duyduklarını kaydetti.

Tüm saldırılara karşı HDP'nin umut olduğunu ve bu umudu büyüteceklerini belirten Bulut, "Kazanana kadar mücadele edeceğiz. Herkesi bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

AVCI: KATLİAM ORGANİZE VE PLANLI
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da, katliam yapmayı planlayan derin devletin, çeteciler ve yüz yıldır süren klasik katliam senaryolarının HDP İzmir İl Örgütü'nde sergilendiğini kaydetti.

ÇUBUK: BERKİNLEŞECEK, DENİZLEŞECEK, FAŞİZMİ PÜSKÜRTECEĞİZ
Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına konuşan Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, "AKP-MHP faşist iktidarı, kadınlara, işçilere saldırmak için kendi silahlı güçlerini örgütlüyor. ÖSO gibi Suriye halklarına saldırılarak eğitilen biri Deniz yoldaşımızı katletti. Deniz Poyraz, parti binasını canıyla savundu, direndi ve ölümsüzler kervanına katıldı. HDP'yi bu faşizme bırakmayacağız. Bu saldırı halklaradır, bunu birleşik mücadelemizle püskürteceğiz. Berkinleşecek, Denizleşecek, faşizmi birleşik mücadelemizle püskürteceğiz" dedi.

ELVAN: ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN
Gezi şehidi Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise "Dün analar ağlamasın dedim ama bugün yine yüreğimiz yandı. Yeter, çocuklarımızın üzerinden elinizi çekin. Anaların gözyaşının rengi, ırkı, dili, dini yok" ifadelerini kullandı.

BGM: GÜN FAŞİZMDEN HESAP SORMA ZAMANIDIR
Birleşik Gençlik Meclisleri (BGM) adına yapılan konuşmada, Deniz Poyraz'ın kendi halkının sorunları ve acıları için mücadele ettiği söylendi. Konuşmada, "Gençliğin mücadelesi, Kürt halkının mücadelesi, işçi sınıfının mücadelesiyle birleşecek. Bize çağrı yaptılar, davetlerini kabul ediyoruz; korkmuyoruz, kazanacağız, faşizmi birleşik mücadeleyle püskürteceğiz. Üzgünüz ama gün sınıf bilincini devrime taşıma zamanıdır. Gün faşizmden hesap sorma zamanıdır" ifadeleri kullanıldı.

KAYA: KATİL, DEVLETİN ŞEFKATLİ KOLLARINDA
HDP Milletvekili Hüda Kaya, şöyle konuştu: "İzmir İl binamıza yönelik saldırıdan sonra polisin saldırganı dışarı çıkarırken bir kare sosyal medyaya yansıdı. Bu fotoyu hepiniz gördünüz, kelepçesiz çıkarılan saldırgan polisin şefkatli kolları arasında, can güvenliği güven altına alınarak çıkarıldı. Saldırganın başkalarına saldırması tehlikesine karşı değil; saldırısını, görevini yaptıktan sonra devletin şefkatli kollarında can güvenliğinin sağlanmasının fotoğrafıdır."

Yapılanların hesabını soracaklarını söyleyen Kaya, bu örgütlü, organize kötülüğe karşı bilinçli adımlarla bu kötülük iktidarını defedeceklerini ve yargılayacaklarını söyledi.

DEMİR: PLANLI, PROGRAMLI BİR ORGANİZASYON
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir ise Deniz Poyraz’ın siyasi bir cinayete kurban gittiğini söyledi, "Siyasi cinayetlerde hayatını kaybedenlerin failleri asla ortaya çıkmaz, nasıl organize edildiği bilinmez. Dolayısıyla Türkiye'de yeni bir sürecin başlangıcını yapmaya çalışan iktidarın planlı, programlı organizasyonuyla karşı karşıyayız" diye konuştu

HDP GENÇLİK MECLİSLERİ ÜYELERİNİN BIRAKILMASINI İSTEDİ
Serbest kürsü sonrası HDP Gençlik Meclisleri, gözaltında bulunan üyelerine ilişkin açıklama yaptı. Faşist saldırıların karışında gençliğin boyun eğmeyeceği belirtilen açıklamada, mücadelenin süreceği kaydedildi.

OTURMA EYLEMİ YAPILDI
Açıklama sonrası oturma eylemine geçildi. 10 dakika süren oturma eyleminde sıklıkla, "Katil devlet hesap verecek", "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganları atıldı.

DAĞILAN KİTLEYE POLİS SALDIRDI
Eylem sona ererken dağılan kitleye polis saldırdı. Şişhane Meydanı'ndan çıkmak isteyen kitlenin önüne barikat kuran polis çıkışları engellemek istedi. Engellemeye sloganlarla yanıt verilirken polis kalkanlarla çember oluşturdu ve çok sayıda kişiye çember içinde işkence yaptı.

İşkenceye uğrayan BGM üyesi bir kişi polise, "Sizden korkmuyoruz, ne yaparsanız yapın" derken, bir kadın da polislere, "Kadın katliamlarının sorumlusu sizsiniz. Bugün bir kadın katledildi. Ama siz onu anmak isteyen bizlere saldırıyorsunuz. Hepiniz katilsiniz" sözleriyle tepki gösterdi.

GAZETECİLERE KALKANLARLA SALDIRI
Polis kitleye yönelik saldırıyı görüntülemek isteyen basın emekçilerini de engellemeye çalıştı, kalkanlarla gazetecilere saldırdı.

Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen dağılan kitle farklı sokaklarda bulaşarak bir süre daha slogan atarak eylemlerini sürdürdü.