2 Mayıs 2024 Perşembe

İzmir LGBTİ+ örgütlerinden dayanışma eylemi

İzmir'deki LGBTİ+ örgütleri katledilen trans kadın Nuray ve Taliban'ın mülteci LGBTİ+'lara yönelik nefret politikalarına karşı İzmir'de eylem yaptı. LGBTİ+ örgütleri, LGBTİ+ fobiye karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İzmir Kızıl Okyanus LGBTİ+, Direnişin Renkleri ve Genç LGBTİ+; Afganistan'da Taliban tarafından ölümle tehdit edilen LGBTİ+'lar, şiddette, istismara, tacize ve sömürüye daha açık hale getirilen mülteci LGBTİ+'lar ve Azerbaycan'da yakılarak katledilen trans kadın Nuray için sokağa çıktı. 

Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, "Sınırları da LGBTİ+ fobiyi de tanımıyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) il örgütleri de destek verdi. 

Basın metnini okuyan Sabriye Akkul, dünyanın her yerinde erkek egemen iktidarın LGBTİ+ fobik söylemlerle nefret suçlarının failliğini üstlendiğini kaydetti. Akkul, "Kimliklerimiz terörize ve marjinalize edilmekte; bu düşmanlaştırma politikalarıyla gerçekleşen nefret söylemleri hayatımızın olağan bir parçası haline getirilmeye çalışılıyor" dedi. 

LGBTİ+fobi söylemlerinin iktidar tarafından sık sık kullanıldığı ve transfobik birçok suçun işlendiği Azerbaycan'da Nuray isimli bir trans kadının yakılarak katledildiğinin altını çizen Akkul, Nuray'ın katledilmesinin ardından katilin serbest bırakıldığını söyledi

Taliban'ın yönetime el koyduğu Afganistan'da LGBTİ+'ların hayatının tehlikede olduğunu vurgulayan Akkul, 2001 yılından bu yana ülkede çeşitli nefret suçlarının işlendiğini kaydetti. Akkul, bu suçları şöyle aktardı: "2015'te üç eşcinsel erkek üzerilerine eski bir duvar yıkılarak öldürülmek istendi. Bir kişi kurtuldu. 2014'te gey akademisyen Nemat Sadat hakkında bir fetva yayınlayarak cinsel yönelimi ifşa edildi. 2016 yılında ise dini bir önder olan Shams-ul Rahman, ‘LGBTİ'lerin üzerilerine eski bir duvarın yıkılması gibi  yöntemlerle öldürülmesi gerektiğini' söyledi."

LGBTİ+'lara yönelik nefret saldırılarının münferit değil kasti olduğunun altını çizen Akkul, öte yandan Azerbaycan ve Afganistan'daki LGBTİ+ların seslerini duyurmaya çalıştığını söyledi. Akkul, "Binlerce LGBTİ+ mülteci olarak kabul edilmeyi beklediği kampanyalar düzenlerken, mülteci LGBTİ+'ların cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri yüzünden dışlandığı cinsel-ticari sömürüye maruz kaldığı bu dünyayı değiştireceğiz. Savaşlarda, krizlerde ilk zarar gören olduğumuz bu sistemle uzlaşmayı reddediyoruz. Dünya'nın dört bir yanında hayatın her alanında onur mücadelemizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Eylem, sloganlarla sona erdi.