25 Nisan 2024 Perşembe

İzmir Kadın Platformu: Hayatın her alanındayız

Erkek egemen sistemin öfkesi ve korkusunun her alanda farklı boyutlarda açığa çıktığını kaydeden İzmir Kadın Platformu, artan saldırılar karşısında sessiz kalmayacaklarını, biat etmeyeceklerini vurguladı.

İzmir Kadın Platformu, Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı açıklama ile hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerini kaydetti. "Ne sansür, ne gözaltı ne tutuklama kadınlar susmayacak" yazılı pankartın taşındığı eylemde, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve tutsak gazetecilerin serbest bırakılmasının istendiği dövizler taşındı.

Kadınlar sık sık, "Nefrete inat yaşasın hayat", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadınlar susmadı, susmayacak", "Baskılar bizi yıldıramaz". "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı attı.

Basın metnini okuyan Deniz Uslu, erkek egemen sistemin öfkesi ve korkusunun vücut bulduğu her yerde her gün kendisini farklı boyutlarda açığa çıkardığını kaydetti.

Sansür yasasıyla 9 Kürt basın emekçisinin ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutsak edildiğini hatırlatan Uslu, "Aynı günlerde İzmir Barosu Genel Kurulunda, konuşmasında geçen ‘Jin, jiyan, azadi' sloganına yönelik eril faşist güruh Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi kız kardeşimize sözlü ve fiziksel saldırıda bulundu. Ardından avukat arkadaşımız hakkında soruşturma başlatıldı. Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar'ın, yargılandığı davalar gerekçe gösterilerek işkence gören müvekkilleriyle 1 yıl görüşmesi yasaklandı" denildi.

"Nagihan'ı katleden, İran'da Jîna Mahsa Amini'yi katleden, bir bebeğe çıplak arama yapan, gazetecileri gözaltına alıp tutuklayan zihniyet aynı zihniyettir" diyen Uslu, şöyle devam etti: "Bilinsin ki hakikati her zaman arayan Nagehan'ın kalemi de, mesleğinin sorumluluklarını yerine getiren TTB Başkanı Şebnem hocanın sesini de asla susturamayacaklar. Gazeteci kadın arkadaşlarımızın gerçeği yazmasını asla durduramayacaklar. Kadın mücadelemizi asla durduramayacaklar. Bizler hasta tutsaklara özgürlük mücadelesi yürüterek 595 gün sonra Aysel Tuğluk'u aldık. Tüm hukuksuzluklar karşısında da mücadele etmekten geri durmayacağız."

Saldırılar karşısında kadınların dün olduğu gibi bugün de susmayacağını ve itaat etmeyeceğini kaydeden  Uslu. "Jin, jiyan azadi" sloganını susmayacağını vurguladı. Uslu'nun konuşması "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla kesildi.

Uslu, son olarak şunları söyledi: "Hayatın her alanındayız! Avukat kadınlar, gazeteci kadınlar,  sağlık emekçisi kadınlar olarak bugün yine buradayız! Adliyelerden, ofislerden, kampüslerden, fabrikalardan, evlerden çıkıp geldik. Birlikte güçlüyüz!  Eşitlikten, özgürlükten, laiklikten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."