28 Mart 2024 Perşembe

İzmir İstanbul Sözleşmesi davası görüldü

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmak istenmesine karşı 2020'de işkenceyle gözaltına alınanların yargılandığı dava ileri bir tarihe ertelendi. 

İzmir Kadın Platformu çağrısıyla İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmak istenmesine karşı 5 Ağustos 2020'de gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınan 17 kadın ve LGBTİ+ İsmail Temel'in yargılandığı davanın 2'nci duruşması Bayraklı Adliyesi 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet ve "kolluk güçlerine mukavemet" suçlamasıyla yargılanan kadınların yanı sıra taraf avukatları davada hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından ifadelere geçildi. İlk ifadesini veren Alican Kelek gazetecilik faaliyetleri kapsamında eylemi takip etmek amacıyla alanda bulunduğunu ve yürüyüşe katılmadığını belirterek cep telefonuyla kayıt yaparken gözaltına alındığını hatırlattı. Alican, polisin eylem öncesi dağılmaları yönünde ihtar yapmadığını, polise direnmediğini belirterek beraatını talep etti.

Yargılanan kadınlardan Zehra Hekimoğlu, Eylem Tunalı, Gözde Ece Yüksek, Melda Barutçu da polisin dağılma ihtarı yapmaksızın gözaltı işlemi başlattığını belirterek beraatlerini istedi. Didar Gül ise polisin işkence ile gözaltına aldığını ve gözaltı aracı içinde de şiddete ve hakarete devam ettiğini kaydetti.

Yargılanan kadınların avukatları usule itiraz ederek dosya kapsamında sunulan görüntülerin polisler tarafından çekildiğini ve kesilerek verildiğini ve iddianamenin bu görüntüler üzerinden hazırlandığını ifade etti. CMK'de bir delilin hükme esas alınması için hakim güvencesinden geçmesi gerektiğini söyleyen avukatlar görüntülerin ham halinin istenmesini talep etti. Avukatlar "2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa Muhalefet" suçunun oluşmadığını belirterek basın açıklaması esnasında anons yapılmadığını, dağılma esnasında koridor açılmadığını dile getirerek sanıkların derhal beraatını istedi.
 
Mahkeme heyeti ifadesi alınmayan sanıkların getirilmesi ve beraat talebini reddederek duruşmayı 13 Mayıs'a erteledi.