17 Mayıs 2024 Cuma

İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde mültecilere işkence

İzmir Harmandalı'da bulunan Geri Gönderme Merkezi'nde mültecilere yönelik işkencelerin ardından avukatlar suç duyurusunda bulundu. Avukat İnegöllü, yetkililere acilen sorumluluk alma çağrısında bulundu.

İzmir'in Çiğli ilçesi Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) kalan mülteciler işkence altında tutuluyor. 11 Mayıs günü mültecilerin tutulduğu odalar basılarak darp edildi, Filistin ve Suriyeli mültecilerin bayram arifesinde istedikleri Kur'an verilmedi.

Darp edilen mültecilerle görüşen Avukat Duygu İnegöllü, konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. İzmir GGM'de uzun süredir havalandırma, telefon görüşmelerinin kısıtlandığını belirten İnegöllü, mültecilere sürekli disiplin cezası verildiğini aktardı. Duruma itiraz eden mültecilerin "Yabancı terörist" denilerek telefon hakkı kullanılmayan odalara götürüldüğünü belirten İnegöllü, koşulların bu şekilde kötüleşmesinin mültecilerin ruh sağlığını bozduğunu anlattı.

Yaşanan son darp olayını da değinen İnegöllü, "Bayram arifesi olduğu için Suriyeli ve Filistinli iki mülteci Kuran-ı Kerim istemişler. Bunun üzerine Güvenlik Amiri olarak söyledikleri görevlinin 'Siz hiçbir şey isteyemezsiniz bu ülkede' diyerek, hakaretlerde bulunuyor. Bunun üzerine mültecilerde kapılara vurarak protesto ediyor. Güvenlik amirinin biber gazı kullanılması talimatı üzerine biber gazı ile müdahale ediliyor. Ardından jandarma ekibi çağrılıp mültecilere tekme ve coplarla işkence ediliyor" dedi.

KAMERASIZ ODADA İŞKENCE
Durumu sakinleştirmek için olay yerine giden diğer mültecilerin de darp edildiğini kaydeden İnegöllü, şöyle devam etti: "Orada Afrikalı bir mülteci de çok ağır bir şekilde darp ediliyor. Ambulansla hastaneye kaldırılmış. Bu kişiyle halen görüşemedik, ama ciddi bir şekilde darp edildiği bilgisini aldık. Olay yatışınca bu sefer kişileri tek tek aşağıda bulunan koridora indirip güvenlik kamerasının olmadığı bir odaya götürmüşler. Ellerini ters kelepçeleyip, dizüstü çöktürmüş bir şekilde darp edilmişler. Sonraki gün ise hepsi tek tek 'Yabancı terörist' odası dedikleri odayı alınmış."

İŞKENCE RAPORU ALINDI
Darp sırasında bir mültecinin kolunun kullanılamaz hale gelmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını ifade eden İnegöllü, "Hastaneye kaldırılan mülteciye, doktora 'düştüğünü' söyleyeceksin baskısı yapılmış. Görüştüğümüz mülteciler 'bari bizden sonra buraya gelenler rahat etsin' diye şikayetçi olacaklarını söylüyor. Şikayetçi olanların vücutlarını da inceledik. Suriyeli mültecinin vücudundaki çok sayıda darp izi vardı. Biri kolunu hiç kullanamıyor. Diğer mültecilerinde vücutlarında çok sayıda darp izi gördük" diye belirtti.

Mültecilerle görüştükten sonra nöbetçi savcılığa gittiklerini ifade eden İnegöllü, savcının talimatıyla polis eşliğinde mültecileri hastaneye götürdüklerini aktardı. İnegöllü, darp raporu aldıklarını belirterek, Karşıyaka Adliyesi'ne sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.