6 Mayıs 2024 Pazartesi

İzmir depremi davasında tutuklu mimara tahliye

İzmir'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremde Rıza Bey ve Erbek Apartmanı'nın çökmesinde sorumluluğu bulunanların yargılandığı davalar görüldü. Erbek Apartmanı'nda tutuklu iki sanıktan fenni mesullü mmar Nurettin Bozdağan tahliye edildi, tutuksuz sanıkların ise ev hapisleri kaldırıldı. Rıza Bey Apartmanı'nda yargılanan tutuklu sanıklardan projede imzası bulunan Bayram, skandal bir savunma yaptı, projeye formaliteden imza attığını öne sürdü. 

İzmir'de 30 Ekim 2020'de Samos merkezli meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan Rıza Bey Apartmanı ve Yılmaz Erbek Apartmanları'ndaki çöküntüye dair sorumluluğu olan kişilerin yargılandığı davaların duruşması görüldü. 

11 kişinin öldüğü 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile açılan davanın duruşması İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla haklarında dava açılan 2'si tutuklu, 10 sanığın yargılandığı davada, binanın fenni mesulü mimar Nurettin Bozdoğan'ın tahliyesine, sanık yapı sahibi Mustafa Yılmaz'ın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

TUTUKSUZ SANIKLAR HAKKINDAKİ ADLİ KONTROL ŞARTI KALDIRILDI
Heyet, tutuksuz yargılanan 8 sanık hakkındaki ev hapsi ve imza şartlarının kaldırılması, yurt dışı çıkış yasaklarının devamına da karar verip, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

RIZA BEY APARTMANI DAVASININ İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
37 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı'na ihmal nedeniyle açılan ve 4'ü tutuklu 9 sanıklı davanın ilk duruşması İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, mağdur aileleri, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ve çok sayıda avukat salonda hazır bulundu. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır da izledi.

FORMALİTE AMACIYLA İMZA ATMIŞ
Gün boyu süren duruşmada Rıza Bey Apartmanı'nın mimarı olarak projede imzası bulunan, tutuklu sanıklardan Ali Serdar Bayram, skandal bir savunma yaptı. Bayram kendini aklamak için ifadesinde resmi evrakta mimar olarak formalite amacıyla fenni mesul olarak imza attığını ancak fiili olarak herhangi bir tasarrufta bulunmadığını öne sürdü.

SEGBİS'teki problem nedeniyle diğer 3 tutuklu sanığın ifadesi alınamadı ve tutuksuz sanıkların ifadelerine geçildi.

'MANTOLAMA, DEPREM HASARINI GİZLEMEK İÇİN DEĞİL'
Duruşmada ifadesi alınan, Rıza Bey Apartmanı'nda oturanlardan ve kentsel dönüşüme karşı çıktığı öne sürülen tutuksuz sanık T.Ö. de daha önce meydana gelen depremler nedeniyle binada bazı çatlaklar olduğunu söyleyerek, "Daha sonra binaya mantolama yapıldı ancak bu depremin hasarını gizlemek için değil, ısı yalıtımı açısından yapıldı. Yazın soğuk, kışın sıcak bir ortam olması için yapıldı" dedi.

'DAVACI OLMAM GEREKİRKEN DAVALI KONUMUNA DÜŞTÜM'
Geçmiş dönemlerde Rıza Bey Apartmanı'nda yöneticilik yapan tutuksuz sanıklardan A.A., 2012 yılında apartman yöneticiliğini bıraktığını ve başka bir yere taşındığını söylerek, şöyle devam etti:  "Depremde 2 çocuğumu kaybettim. Davacı olmam gerekirken davalı konumuna düştüm" diye konuştu.

İfadeler sırasında, yakınlarını kaybeden bazı şikayetçiler ile sanık avukatları arasında tartışma çıkınca mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

Apartman enkazında iki çocuğu ve iki yeğenini kaybeden Hüseyin Yücel rahatsızlandı. Yücel'e sağlık ekipleri müdahale etti.

DURUŞMA EYLÜL'E ERTELENDİ
Mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, davayı 10 Eylül'e erteledi.