20 Mayıs 2024 Pazartesi

İzmir Boğaziçi davası görüldü

Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışmak için İzmir'de düzenlenen eylemde işkenceyle gözaltına alınanlar hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşma haziran ayına ertelenirken, hakkında dava açılanlar bu hukuksuzluğun derhal sonlandırılmasını istedi. 

İzmir'de 3 Şubat 2021 günü yapılan Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eylemine yönelik işkenceyle gözaltına alınanlar hakkında, "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılma" ve "görevi yaptırmamak için direnme" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Dava öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamada yapılan eylemin Anayasal haklar kapsamında ve barışçıl olduğuna dikkat çekilirken Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Av. Erdoğan Akdoğdu'nun eylem anında da polislere sözlü şekilde uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklama yargılananlar hakkında derhal beraat kararının talep edilmesi ve temel hak ve özgürlükleri ihlal eden kolluk güçleri hakkında etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturma başlatılarak cezasızlığa son verilmesi talebiyle sonlandırıldı.

Eylem sonrası duruşma için adliyeye geçildi. Mahkeme, müşteki polislerin katılma talebinin, sanık avukatlarının tanık dinlenmesi talebinin kabul edilmesine ve gözaltı aracında kamera olup olmadığının tespit edilmesi için müzekkere yazılmasına karar vererek davayı 24 Haziran'a erteledi.