3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir Barosu'ndan 'sansür genelgesine' tepki

İzmir Barosu, "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu genelgenin yok hükmünde olduğunu belirterek, hukuki belirlilik ve güvenlik ilkesine aykırı olduğu kaydetti.

İzmir Barosu, 28 Ocak 2022 tarihli 2022/1 sayılı "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile basın yayın organlarına sansürün önünü açan uygulamalara karşı yazılı bir açıklama yayınladı. Sansürün, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik hukuka aykırı müdahalenin, yasakçı ve muhafazakar yaşam biçiminin tüm topluma dayatılmasının bu kez de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, "Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile korunan düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı gibi temel hak ve özgürlükler genelgelerle sınırlandırılamaz. Bu anlamda normlar hiyerarşisine aykırı olan söz konusu genelge yok hükmündedir. Öte yandan hukuki belirlilik ve hukuki güvenlik ilkesine de aykırı olan genelge; uygulayıcıların keyfi davranışlarını mümkün kılabilecek, muğlak ve çok tehlikeli bir metindir" ifadeleri yer aldı.

İktidarın geleneksel medyayı kontrolü altına alarak, büyük cezalar ve yaptırımlarla susturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Dijital kitle iletişim araçları kullanan alternatif medya kanallarına, sosyal medyaya ve yurttaş gazeteciliğine yönelik sansür uygulamaları ve yasal düzenlemeler ile bu alanı da kontrolü altına alıp susturmayı hayal etmektedir. Temel amaç, toplumun farklı kesimlerinin haklı ve meşru taleplerinin yüksek sesle dile getirilmesini engellemek, sansürlemektir. Dine hakaret eden eski bakanı büyükelçi olarak atarken akla gelmeyen 'milli ve manevi değerler', genç işsiz oranı yüzde 25'e ulaşmışken, unutulan gençliğin korunması ilkesi, çocuklar kaçak yurtlarda tecavüze uğrarken gizlenmeye çalışılan çocuk hakları, bugün sansüre bahane yapılmaya çalışılıyor; farkındayız" diye belirtildi.

"Ülkenin kalan bir avuç neşesine düşmanlığı artık bir an önce sonlandırın" denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Halka huzur verin. Yıprattığınız kurumlar, ortadan kaldırdığınız hukuk devleti, bugün yurttaşlarımızın yaşadığı ağır yoksulluğun baş sebebidir. Hukukun evrensel normlarına eksiksizce riayet edin. İzmir Barosu, özendiğiniz istibdat rejiminin değil; özgür ve çoğulcu Türkiye Cumhuriyeti'nin izindedir. Yıllardır sürdürdüğünüz hukuksuzluklara karşı sessiz kalmamak, halkımıza karşı tarihsel görevimizdir."