4 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir Barosu: Sosyal gerçekliği kepçeyle çözmek akıl tutulmasıdır

Çeşme'nin Alaçatı ilçesinde 300 Roman vatandaşın yaşadığı 60 çadır kaldırıldı. İzmir Barosu, "Çeşme'de Romanlara yönelik müdahale açık bir insan hakları ihlalidir. Sosyal gerçeklikleri kepçe marifetiyle çözmeye çalışmak açık bir akıl tutulmasıdır" dedi.

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Mahallesinde 300'den fazla Roman'ın yaşadığı 60 çadır belediye tarafından yıkıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından su deposu kurulan ve sağlıklı yaşam alanları oluşturulmasına yönelik çalışmaların devam ettiği sırada Çeşme Belediyes'nin yaptığı yıkım kararı aldığı öğrenildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Barosu "Çeşme'de Roman Yurttaşlarımıza yönelik müdahale açık bir insan hakları ihlalidir" dedi. Yaşananlarla ilgili açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"Edinilen bilgilere göre bölgede yaşayan Roman yurttaşlarımızın hurdacılık ve kağıtçılık gibi işlerle uğraştığı, bir kısmının çocuklarının okula devam ettiği, yaşam alanlarının iptidai koşullarda olduğu, temel hijyen ve su gibi ihtiyaçların karşılanmasında güçlükler çekildiği, söz konusu alana kısa süre önce ihtiyaçların giderilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından su deposu kurulduğu, bölgede sağlıklı konutlarda yaşam alanları oluşturulması için çalışmalar yapıldığı, kısa süre öncesine kadar sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi için girişimlerde bulunulduğu öğrenilmiştir. Tüm bu gelişmelere karşın önceki gün Çeşme Belediyesi tarafından herhangi bir ön uyarı yapılmadan söz konusu alana müdahale edildiği, çadır ve barakalarının yıkıldığı, yerleşim alanının iş aletleriyle düzeltildiği, açıkta kalan insanların alanı terke zorlandığı ve bu nedenle aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu Roman yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiği ifade edilmektedir" denildi.

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi'nin 7. genel tavsiyesini hatırlatan İzmir Barosu, çeşitli nedenlerle tahliye edilenlerin kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları durumda devlet tarafından alterntaif konut sunulması gerektiğini kaydetti.

"Sosyal gerçeklikleri kepçe marifetiyle çözmek akıl tutulmasıdır" eleştirisinde bulunan İzmir Barosu mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulundu. Açıklama şöyle: 

"Devlet, bu kişilere alternatif olarak konut, yeniden yerleşim veya verimli arazilere erişim gibi seçeneklerin sunulabilmesi için mevcut kaynakları ölçüsünde azami düzeyde tüm uygun tedbirleri almalıdır. Tüm bu temel uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak Çeşme'de yaşayan Roman vatandaşlarımıza kamu gücü kullanılarak uygulanan yöntemlerin kabulü mümkün değildir. Konar göçerlik gibi Roman kültürünün bir parçası olan olguları, yüzlerce yıllık ayrımcı uygulamaların sonucu oluşmuş yoksulluk, evsizlik, işsizlik ve benzeri sosyal gerçeklikleri kepçe marifetiyle çözmeye çalışmak açık bir akıl tutulmasıdır. Yerel yönetimlerin temel görevlerinden biri kentte yaşayan tüm yoksulların, evsizlerin ve işsizlerin dertlerine çare üretmek olmalıdır. Bu nedenle önceki gün yaşanan olaylara sebebiyet veren tüm kurum ve kuruluşları derhal bu yanlışlarından dönmeye, Roman yurttaşlarımızın ihtiyaçlarını dikkate alarak onların sağlıklı koşullarda yaşama imkânlarını sağlamaya, eğitim hakları sekteye uğratılmış çocukların mağduriyetini derhal gidermeye davet ediyoruz."