18 Nisan 2024 Perşembe

İzmir Barosu: İstismarı meşrulaştıran düzenlemeleri kabul etmeyeceğiz

İzmir Barosu, Çocuk Hakları Merkezi'nin kuruluşunun 3. yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, "Çocuk ve evlilik kelimelerini yan yana getiren, çocuğun istismarını meşrulaştıran çağ dışı düzenlemeleri asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz" dedi.
İzmir Barosu, Çocuk Hakları Merkezi'nin kuruluşunun 3. yıldönümü nedeniyle İzmir Adliyesi'nde bulunan Çocuk Hakları Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Baro adına açıklamayı Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Adıgüzel yaptı.
 
Adıgüzel, Çocuk Hakları Merkezi'nin kurulduğu günden bu yana, tüzel kişiliğinin altında yalnızca İzmir'de çalışma yürütmediklerini belirterek, Türkiye'nin diğer illerinde de fiziksel veya psikolojik istismara maruz kalmış, kötü muamele görmüş ya da ihmal edilmiş çocukların yanında olmak ve haklarını korumak için pek çok davaya müdahil olma talebinde bulunarak müdahil veya gözlemci sıfatıyla davaları takip ettiklerini söyledi.
 
'İZMİR BAROSU ÇOCUK KORUMA POLİTİKASINI İLAN EDECEĞİZ'
 
Son dönemde kamuoyuna "evlilik affı" olarak duyurulan ve cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemeye 18 Baro ile birlikte hayır dediklerini hatırlatan Adıgüzel, "Buna dair bildirimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kısa bir süre önce ulaştırılmıştır. Çocuğun her türlü istismarı ile mücadeleyi asli bir görev olarak benimsememizin sonucudur ki; çocuk ve evlilik kelimelerini yan yana getiren, çocuğun istismarını meşrulaştıran çağ dışı düzenlemeleri asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Bu konuda yayınlar çıkararak, sempozyumlar düzenlenerek kamuoyu oluşturma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, Anayasamız, Türk Medeni Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu ile tarafımıza yüklenen asli görevleri yerine getirirken izleyeceğimiz, kendimize yol haritası olarak belirlediğimiz usul ve ilkelerin yer aldığı İzmir Barosu Çocuk Koruma Politikası çok yakında ilan edilecektir" şeklinde konuştu.
 
'SÖZ VERİYORUZ'
 
Adıgüzel, 18 yaşına gelmemiş herkesin çocuk sayıldığını belirterek, şunları söyledi: "Her çocuğun kendisi ile ilgili işlemlere katılma ve görüş bildirme hakkına sahip olduğu, çocuğun özel hayatına, ailesine, konutuna, iletişimine, onur ve itibarına haksız olarak müdahale edilemeyeceği, çocuğun her türlü sömürü, kötü muamele, şiddet ve ihmale karşı korumanın her vatandaş için ödev olduğunu hatırlatarak bitiriyor, İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getireceğimize, çocuklarımız adına önce çocuk, sonra ses, hak, özgürlük, güç olacağımıza, onlar adına daha güzel bir dünya için çalışacağımıza yürekten söz veriyoruz."