3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir Barosu: Çocuk istismarına karşı yitirilecek bir gün dahi kalmadı

Çocuğa yönelik suçların artarak devam ettiğini kaydeden İzmir Barosu, çocukların maruz kaldığı istismarın önüne geçmek için bir gün dahi beklenmemesi gerektiğini vurguladı. 

İzmir Barosu, 2020 ve 2021 yıllarında çocukların maruz kaldığı cinsel dokunulmazlığa ilişkin suç verilerine dair açıklama yaptı. Nüfusun yaklaşık üçte birini oluşturan çocukların adalet erişimleri ve hak arama özgürlüklerine ilişkin yaşanan sorunların pandemiyle birlikte artarak sürdüğü belirtilen açıklamada, yetkili ve sorumlu bakanlık ve ilgili kuruluşlar tarafından açıklanması gereken, çocukların maruz kaldığı cinsel istismarın niteliği, şehirlere göre dağılımı, istismarcının çocuğa yakınlık derecesi, yaş, çocuğun cinsiyet kimliği ve benzeri konularda ülke genelini kapsayan verilere ve istatistiklere ulaşılamadığı kaydedildi. 

'OKULLARIN KAPATILMASI ÇOCUK İSTİSMARI RİSKİNİ ARTIRDI'
Çocukları risklerden korumaya, haklarının ihlal edilmesini engellemeye, hakları çiğnenmiş olanları desteklemeye yönelik çalışmaların, sosyal hizmetler, güvenlik, yargı, eğitim, sağlık ve çocukla temas eden diğer bütün alanları kapsayan çocuk odaklı, hak temelli, disiplinler arası ve bütüncül bir yaklaşımla ve kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak yapılması ve denetlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Bunu sağlamak devletin görevidir ve istatistiki veriler bu koordinasyon çalışması için kuşkusuz yol gösterici olacaktır. Küresel biyolojik bir afet olan Covid-19 pandemisi süresince okullarını en uzun süre kapalı tutan ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Okulların kapatılması çocuklara yönelik ihmal ve istismar risklerini artırmış, ihbar edilme oranlarını düşürmüş, çocukların eğitimden kopuşlarını hızlandırmıştır. Yoksulluk nedeniyle çocuklar çalışmaya yönlendirilmiş, kız çocuklarında da erken evlendirme riskleri artmıştır" denildi. 

Çocuğun Cinsel İstismarı, Cinsel Taciz, Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçlarının, İzmir Barosu'nun zorunlu velilik kapsamında yaptığı avukat görevlendirmelerine ilişkin ayrı ayrı sunulan veriler ve karşılaştırmaların mağdur çocuk sayısındaki artış karşısında vakit yitirmeksizin acil eylem planı geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyduğu kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: 

'UZUN SÜRELİ KAPANMADA BU SUÇLAR ARTTI'
"2020 yılının haziran ayında kademeli normalleşmeye geçişin etkileri istatistiklerde net olarak görülmektedir. Örneğin, çocuğun cinsel istismar suçu pandeminin ilan edildiği mart 2020'de 58 iken en uzun süreli kapanmanın yaşandığı nisan 2020'de 24'e düşmüş, mayıs 2020'de 64 olmuş, haziran 2020'de 90 olguya ulaşmıştır. Diğer suç tiplerinde de paralel artışlar gözlenmektedir. 

'YİTİRİLECEK BİR GÜN DAHA KALMADI'
2020 yılında çocuklara cinsel istismar suçu için İzmir Barosu tarafından yapılan toplam görevlendirme bin 78 iken 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 güne kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı bin 470'e ulaşmıştır. Bu artış karşısında yitirilecek bir gün dahi kalmadığı açıktır."