19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir Alevi Platformu'ndan Maraş anması

Maraş katliamının 41. yılı dolayısıyla İzmir Alevi Platformu, Karşıyaka İskelesi'nde anma etkinliği düzenledi.

İzmir Alevi Platformu, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Karşıyaka İskele önünde basın açıklaması düzenledi. "Maraş katliamını unutmadık, unutmayacağız" pankartının açıldığı eyleme HDP İzmir İl Eşbaşkanlara Kadir Baydur ve Besriye Tekgür, ESP ve çok sayıda kişi katıldı.

Katliamın 41. yılında yaşamını yitirenlerin anısına mum yakıldıktan sonra gülbengler okundu.

Basın metnini ise Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Nebahat Çelik okudu. 1978 yılında sistematik Alevi katliamlarına Maraş katliamının da eklendiğini belirten Çelik, katliamın tüm ülkenin ve dünyanın gözleri önünde karanlık amaçlarla planlanarak gerçekleştirildiğini söyledi. İkrarın mekan bulduğu coğrafyada Nehak (haksız) zulmünün çok acılar yaşattığını ve katletmekten vazgeçmediğini kaydeden Çelik, her on yılda bir, bir katliam, bir darbe, bir kıyım süreci yaşandığına dikkat çekti.

'TARİHLE YÜZLEŞMEMENİN KAOSUDUR'
Ülkenin ve dünyanın bir kaosa sürüklendiğinin altını çizen Çelik, "Bu durum tarihle doğru yüzleşmemenin kaosudur. İktidar dinamikleri demokratik paylaşım kültürlerini geliştirmek yerine, Türkiye Halkları ve İnanç dinamikleri ile rızalı bir ilişki geliştirmemiş, çatışmayı, asimilasyonu ve tarihi kökleri topyekun imhayı tercih etmiştir. Bu tarihsel bir hastalıktır. Nemrudi ve Yezid aklı dediğimiz durumun somut karşılığıdır" dedi.

'KATLİAMIN DÜNYADA TANINMASI İÇİN ISRARIMIZ SÜRECEK'
Maraş katliamının tüm dünyada katliam olarak tanınana kadar ısrarcı olacaklarını ifade den Çelik, "Maraş bir demografik değişim ve topyekun asimilasyon projesidir. Hak Yol Alevi nüfuslarının tüm Ortadoğu ilişkisini koparma ve Halep yolunun kapatılmasıdır. Maraş Reyaheq/Hak Yol Alevi Halk dinamiğinin özgün köklerinden biridir. Bu hat koparılarak Adıyaman, Antep, Çorum, Malatya, Erzincan ile birlikte Dersim bağlantısının koparılması hedeflenmiştir. Bugün Terolar kasabası yerleşimi demografik katliamın son halkası olarak okunmalıdır" ifadelerini kulandı.

'TÜM KATLİAMLARI LANETLİYORUZ'
Katliamların tarihi bir bütünlüğe sahip olduğunu söyleyen Çelik, "Bugün hanelerimize işaret koyanlar, toplumu kin ve düşmanlığa sürükleyenler iktidarlarını sürdürmek amacındalar. Bu zihin Dersim, Sivas, Çorum, Maraş aynı katliamlarını yapmıştır. Bu nedenle direniş de bir bütündür. Nehak zihniyetine karşı halklar birleşerek umut olabilir. Bugün Yezid'le iş tutanlar Alevi halkların rızasını çiğneyenlerdir. Nefis iktidarlarına hizmetkar olmak hınzır postuna girmektir. Özelikle Maraş başta olmak üzere tüm benzer katliamları lanetliyoruz" diye konuştu.